Рада Суддів
України

uaUA enEN

13.07.2020, 14:00

​Голова Ради суддів України просить Президента України прискорити приведення до присяги новопризначених суддів ​Голова Ради суддів України просить Президента України прискорити приведення до присяги новопризначених суддів

Голова Ради суддів України Богдан Моніч звернувся з листом  до Президента України Володимира Зеленського з проханням призначити у найкоротший строк дату урочистої церемонії складання присяги суддями.

Рада суддів України констатує, що видання Президентом України указів у період з 17 вересня 2019 року по 07 липня 2020 року, яким постановлено призначити у місцевих загальних судах суддів на посади вперше, є позивним аспектом для забезпечення функціонування судової гілки влади.

Одночасно, згідно частини першої статті 57 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» особа, вперше призначена на посаду судді, набуває повноважень судді після складення присяги судді. У частині другій статті 57 вказаного Закону зазначено, що суддя складає присягу під час урочистої церемонії у присутності Президента України.

Відтак, для здійснення судочинства в порядку, встановленому процесуальним законом, особі, вперше призначеній на посаду судді необхідно скласти присягу судді. Це, зокрема, випливає й зі змісту присяги, за якою суддя присягає об’єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно та справедливо здійснювати правосуддя.

"Зволікання із вирішенням питання приведення суддів до присяги має істотні негативні наслідки для здійснення правосуддя, адже у деяких місцевих судах така ситуація призводить до погіршення оперативності та якості розгляду судових справ, знижує рівень захисту прав і свобод людини і громадянина, у зв’язку з чим виникають серйозні проблеми із забезпеченням реалізації принципу доступності людей до суду та забезпечення їх права на вирішення судом справи упродовж розумного строку, про що неодноразово наголошувалося у попередніх зверненнях Ради суддів України до Президента України та Верховної Ради України" – зазначається у листі.

Голова Рада суддів України звертає увагу Президента України на те, що на даний час у деяких судах у зв’язку з закінченням повноважень суддів, необранням суддів безстроково, не складенням суддями присяги, судочинство на грані припинення.

Голова Ради суддів України                                  Богдан Моніч