Рада Суддів
України

uaUA enEN

06.03.2019, 13:34

​Голова Ради суддів України провів робочу зустріч з міжнародними експертами ​Голова Ради суддів України провів робочу зустріч з міжнародними експертами

Сьогодні, шостого березня, Голова Ради суддів України Олег Ткачук провів робочу зустріч з міжнародними експертками – Анною Адамською-Голланд головною міжнародною експерткою Проекту ЄС "Право-Justice" та Редою Мольєне, яка обіймає посаду директорки Національної судової адміністрації Литви, а в Україні, як експертка, опікується запровадженням єдиних стандартів організації роботи судів.

Головним предметом обговорення і координації діяльності були питання, які пов'язані з розробкою стандартів діяльності суду, над якими зараз активно працюють в Раді суддів України, та щодо розробки проекту Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді, консультативний висновок по якому Рада обговорила на своєму засіданні 25 лютого 2019 року.

Олег Ткачук зазначив, що після детального обговорення проекту документу було прийнято рішення щодо його опрацювання задля уникнення ризику неправомірного впливу на суддів, а також з метою забезпечення належного здійснення правосуддя у державі. 

"Рада рекомендувала Національній школі суддів доопрацювати запропонований проект Порядку з урахуванням пропозицій та зауважень, які надійшли до вищого органу суддівського самоврядування від судів і суддів. Тільки звернень від судів з цього питання ми маємо більш ніж від ста суддівських колективів. Це означає, що судді не залишилися осторонь цього питання і на "виході" ми маємо отримати зрозумілий та ефективний документ, який не заважатиме судді здійснювати правосуддя і сприятиме його професійному зростанню", - наголосив Олег Ткачук.

Голова Ради також зазначив, що саме Рада суддів України запропонувала створити НШСУ робочу групу з представників школи суддів та Вищої кваліфікаційної комісії суддів з тим, щоб розробити справді дієвий документ. Окрім цього він інформував міжнародних експерток про те, що суддівську спільноту у робочій групі представлятимуть члени Ради - Галина Діброва, Іван Колісник, Олена Журавська, Єгор Краснов та Андрій Жук. 

"Допоки ж робоча група детально і ретельно не опрацює проект Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді, не усуне з нього суперечливі норми, він не може бути прийнятий. І, у цьому зв'язку, нам надзвичайно важливо, що усі рішення, які ми ухвалюємо на засіданнях, приймаються на базі консультацій з судами і суддями. Ми зобов'язані чути кожного представника суддівської спільноти з тим, щоб загалом захистити суддівську незалежність, а процеси оцінювання, на нашу думку, не повинні негативно впливати на строки та ефективність судочинства", - зазначив Голова Ради суддів України Олег Ткачук.

У свою чергу експертки повідомили Голову Ради, що вже визначено перших п'ять модельних судів, де запроваджуватиметься робота за єдиними стандартами організації роботи суду, а також схвалили зусилля Ради щодо надання професійних і зважених рекомендацій для доопрацювання Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді. 

Прес-служба РСУ