Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.05.2016, 04:50

Голова Ради суддів України: "Зміни до закону не повинні позначитися на повноваженнях суддівського самоврядування" Голова Ради суддів України:

На засіданні Ради з питань судової реформи під головуванням Президента України Петра Порошенка відбулося обговорення проекту змін до Конституції України в частині проведення судової реформи, а також зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів". Президент Украіни наголосив що закон "Про судоустрій та статус суддів" вже отримав позитивну оцінку як української громадськості так і міжнародної спільноти, а тому він має стати суттєвим поштовхом на шляху судової реформи.

У засіданні взяла участь Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко. Під час обговорення проекту закону "Про судоустрій та статус суддів" голова Ради суддів звернула увагу на необхідність визначення у Перехідних положеннях законопроекту долі суддів, які призначені на посаду вперше та у яких закінчуються або закінчились повноваження. Валентина Сімоненко зауважила, що запропонованим законопроектом передбачається суттєве звуження повноважень Ради суддів України, що суперечить Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки, що затверджена Президентом України, де передбачається навпаки розширення повноважень суддівського самоврядування. А тому, з огляду на те, що до повноважень Ради суддів України відносяться контроль за організацією роботи судів, слід залишити у повноваженнях Ради суддів погодження або прийняття нормативних актів, які стосуються організації роботи суду, зокрема, погодження Положення про автоматизовану систему діловодства, про апарат суду та інше.

Разом з тим, оскільки Вища Рада правосуддя буде перейматись кадровими питаннями та призначенням суддів, тому до її повноваження слід передати погодження усіх нормативних документів, які стосуються цього, а це - Положення про оцінювання, конкурси та їх переведення. Крім того, слід чітко визначити повноваження Ради суддів та Вищої Ради правосуддя в питаннях незалежності суддів.

На думку Валентини Сімоненко, слід звернути увагу і на ризики, які закладені у змінах до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", найперше, це – публікація персональних даних суддів та членів їх сімей у будь-яких деклараціях, що знаходитимуться у відкритому доступі. "На жаль, зараз це тягне за собою незаконні дії стосовно суддів, а тому така публікація має відбуватись з огляду на положення нормативних актів про захист персональних даних" - наголошує Голова Ради суддів.

Валентина Сімоненко також зауважила, що у запропонованих змінах до закону "Про судоустрій і статус суддів", не має чіткого визначення, яким чином будуть обиратися судді до новоствореного Верховного Суду та як забезпечуватимуться права, працюючих у Верховному Суді України, суддів. Про що під час засідання наголошував Голова ВСУ Ярослав Романюк.

Зазначимо, що за результатами засідання, заступник Глави Адміністрації Президента Олексій Філатов анонсував створення в Україні антикорупційного суду, який розглядатиме справи, що підслідні Національному антикорупційному бюро, це передбачено змінами до закону "Про судоустрій і статус суддів". Оскаржити рішення антикорупційного суду можливо буде тільки у Верховному Суді.

Олексій Філатов також висловив сподівання, що за основу зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів" будуть проголосовані Верховною Радою наступного тижня, а в цілому - після набуття чинності конституційних змін у частині правосуддя.

Прес-центр судової влади