Рада Суддів
України

uaUA enEN

27.11.2020, 09:00

Голова РСУ Богдан Моніч: "Проведення з’їзду пов’язане не так із суддями КС, як із ротацією у складі ВРП" Голова РСУ Богдан Моніч:

Напруження довкола проведення XVIII з’їзду суддів зростає, так само як темпи захворюваності на Covid-19. Але організатори цього важливого заходу були налаштовані захищати колег усіма доступними засобами. В ексклюзивному коментарі для "ЗіБ"  Голова Ради суддів Богдан МОНІЧ розповів про причини розгляду питання щодо перенесення з’їзду та ті проблеми, з якими зіткнеться правосуддя у разі його невчасного проведення.

"Я не хочу, щоб РСУ звинуватили в тому, що ми хочемо провести з’їзд будь-якою ціною"

— Богдане Сильвестровичу, минулого тижня представник однієї з грантових організацій висловив стурбованість тим, що з’їзд суддів обере суддю Конституційного Суду і тим самим розблокує його роботу. А вже наступного дня з’явилась ініціатива перенести з’їзд. Чи не пов’язані між собою ці дві події?

— Насправді жодного зв’язку тут немає. Взагалі, мене дивує, коли хтось говорить, що це було екстрене засідання. У КС одна посада залишилася вакантною через те, що на минулому з’їзді, який відбувся у жовтні 2019 року, не вдалось її заповнити. А з’їзд, на якому мали обрати суддю КС, мав відбутися ще у

квітні цього року. Втім, його перенесли саме через пандемію. А дати 8—10 грудня обирались ще у жовтні, тобто до початку так званої конституційної кризи.

— Чи не пов’язана пропозиція перенести з’їзд з тим, що Президент має намір розігнати суддів КС, і, схоже, в цьому його підтримують деякі наші іноземні партнери?

— Серед тих думок, які лунають у публічному просторі, я не чув, щоб представники міжнародної спільноти підтримували ідею «розгону» суддів КС. Більшість наших колег — суддів, правників-практиків та науковців, а також міжнародних експертів висловлюються лише про конституційний спосіб урегулювання подібних правових ситуацій.

Що ж до дат з’їзду, то головна причина, чому обрали саме 8 — 10 грудня, — це необхідність призначення членів Вищої ради правосуддя за квотою з’їзду суддів. Чинне законодавство вимагає, щоб ми обрали членів ВРП не пізніше ніж за два місяці до завершення їхніх повноважень, тобто до середини січня наступного року.

Водночас я не хочу, щоб РСУ звинуватили в тому, що ми хочемо провести з’їзд будь-якою ціною. Бо що таке з’їзд? Це три сотні делегатів та сотня запрошених осіб. До того ж всі вони будуть добиратися до Києва різним транспортом — на автомобілі, потягом, автобусом, а тому ризик підхопити небезпечний вірус зростає.

Ми зверталися до Міністерства охорони здоров’я з листом, щоб вони роз’яснили, як краще захистити від коронавірусної хвороби учасників з’їзду. Втім, отримали досить формальну відповідь. У ній немає конкретних вказівок на те, що з’їзд не можна проводити або можна. По суті, нам процитували постанову Уряду щодо запровадження та посилення протиепідемічних заходів.

У РСУ є велике питання, як тлумачити цю постанову, оскільки там є заборона лише щодо проведення масових заходів. З’їзд суддів — це не масовий захід, а діяльність судової влади в особі органів суддівського самоврядування, і це моя принципова позиція.

Якщо ми говоримо про колегіальний орган законодавчої влади — парламент, то він все ж працює, хоча і в обмеженому режимі.

Якщо порівнювати роботу цих органів, слід зважати, що всі нардепи з одного міста, спілкуються під час роботи у комітетах тощо. Коли ж ми говоримо про з’їзд, то потрібно розуміти, що судді з’їжджаються з усієї України. Тут варто думати про безпеку не тільки делегатів, а й тих осіб, з якими вони будуть потім контактувати: суддівські колективи та їхні близькі люди.

Тому, ухвалюючи рішення про проведення з’їзду, ми домовились, що вдамося до всіх доступних протиепідемічних заходів. Можливо, що Державна судова адміністрація направить відповідні запити до МОЗ, аби отримати чіткі роз’яснення чи рекомендації щодо порядку проведення з’їзду у визначених умовах.

Більше того, у нас була ідея зобов’язати делегатів здати тест перед тим, як їхати до Києва. Втім, необхідно розуміти, який тест краще здавати — ПЦР чи ІФА. Та де гарантія, що суддя не підхопить хворобу в транспорті, яким добиратиметься до Києва?

"Якщо з’їзд вчасно не обере 4-х нових членів ВРП, робота Ради буде заблокована"

— Як аргумент на користь проведення з’їзду йшлося про ситуацію, через яку невдовзі може бути заблокована робота ВРП. Що саме мається на увазі?

— Дійсно, необхідність проведення XVIII з’їзду суддів пов’язана в першу чергу з ротацією складу ВРП, а не з обранням судді КС. Ми всі знаємо, що вже рік не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів, а тому дуже важливо не допустити припинення роботи ВРП. Якщо з’їзд вчасно не обере 4-х нових членів замість тих, чиї повноваження закінчуються у березні наступного року, то робота Ради буде заблокована.

Що це означає? Якщо ВРП не працюватиме, то не буде органу, який рекомендуватиме суддів на призначення і відправлятиме інших у відставку. Також припиниться розгляд дисциплінарних справ. Уже зараз я та мої колеги з інших судів активно вмовляємо тих суддів, які мають право на відставку, не подавати відповідних заяв. Як аргумент говоримо, що ВРП не припинить своєї діяльності, бо ми вирішимо це питання на з’їзді.

Повний текст читайте тут

Пресслужба РСУ