Рада Суддів
України

uaUA enEN

16.01.2020, 14:40

Голова РСУ Богдан Моніч взяв участь у засіданні Великої Палати Конституційного Суду України Голова РСУ Богдан Моніч взяв участь у засіданні  Великої Палати Конституційного Суду України

Сьогодні, 16 січня, Велика Палата Конституційного Суду України розглядала питання щодо конституційності окремих положень Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких закони України щодо діяльності суддівського врядування".

Ініціатором подання до Конституційного Суду України щодо Закону України від 16 жовтня 2019 року №193-IX виступив Верховний Суд. Зазначимо, що цим законом, зокрема, передбачено скорочення кількості суддів ВС з 200 до 100, перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, утворення Комісії з питань доброчесності та етики при Вищій раді правосуддя.

Позицію суддівського самоврядування під час засідання представив Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Богдан Моніч зазначив, що підтримує конституційне подання Верховного Суду, а також вважає, що за спірними положеннями ховається приховане звільнення суддів Верховного Суду.

Щодо утворення Комісії з питань доброчесності та етики, голова РСУ висловив думку, що утворення цього органу також суперечить положенням Конституції України. Неконституційними є і положення закону, які змінюють процедури дисциплінарної відповідальності суддів та зменшують розмір суддівської винагороди суддів Верховного Суду.

Крім того, Богдан Моніч відреагував на аргумент Федора Веніславського, представника Президента в КСУ, щодо наявності потенційного конфлікту інтересів під час розгляду справи у суддів Конституційного Суду і зазначив, що міжнародна практика свідчить, що якщо не існує іншого органу, котрий може вирішити спірне питання, а приватний інтерес стосується всіх учасників цього органу, то конфлікту інтересів не існує.

Відповідну позицію в частині врегулювання конфлікту інтересів суддів загальної юрисдикції РСУ висловлювала у своїх рішеннях №34 від 08.06.2017 року та  №24 від 18.05.2018 року.

Фото: Судово-юридична газета

Пресслужба РСУ