Рада Суддів
України

uaUA enEN

20.04.2021, 08:00

Голова РСУ вимагає від Мін'юсту невідкладно вжити заходів для забезпечення гарантій незалежності суддів Голова РСУ вимагає від Мін'юсту невідкладно вжити заходів для забезпечення гарантій незалежності суддів

Голова Ради суддів України Богдан Моніч вимагає від Міністерства юстиції України невідкладно вжити заходів для забезпечення дотримання гарантій незалежності суддів та приведення роботи реєстрів у відповідність з чинним законодавством.

Рада суддів України звернулася до Мін'юсту з проханням обмежити доступ до інформації щодо суддів через велику кількість електронних додатків, які адмініструються Міністерством юстиції для отримання інформації з державних реєстрів.

У Раді звертають увагу, що інформація з Державного реєстру прав в електронній формі через веб-портал Мін’юсту надається особі, яка бажає отримати таку інформацію та ідентифікована шляхом використання кваліфікованого електронного підпису.

Натомість, в інформації, зокрема, з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, всупереч законодавству у сформованих відповідях відображається повна інформація про об’єкт нерухомості, у тому числі його адреса, а сам запит обробляється без використання кваліфікованого електронного підпису.

Відповідно до статті 14 Закону України "Про захист персональних даних" передача відомостей про фізичну особу здійснюється лише за її згодою, якщо інше не передбачено законодавством.

Пунктом 1 статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації" чітко визначено, що інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна інформація, таємна інформація та службова інформація.

"Персональні дані особи завжди були, є і будуть ключовим об’єктом особистих немайнових прав фізичної особи, а тому належне правове регулювання правовідносин щодо їх збереження, використання та розповсюдження має вирішальне значення для їх належного правового захисту" - зазначає Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Він звертає увагу, що відповідно до Закону України "Про запобігання корупції", відомості щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі, місця проживання, дати народження фізичних осіб, щодо яких зазначається інформація в декларації, місцезнаходження об’єктів, які наводяться в декларації (крім області, району, населеного пункту, де знаходиться об’єкт), номера рахунку в банківській чи іншій фінансовій установі, є інформацією з обмеженим доступом та не підлягають відображенню у відкритому доступі.

Якщо говорити про суддів, зазначають у Раді суддів України, то у статті 50 цього ж закону вказано, що судді - це службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, тому інформація, що передається, обробляється з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних та використовується Національним агентством виключно з метою виконання обов’язків, покладених на Національне агентство відповідно до Закону України "Про запобігання корупції", і не може бути передана третій стороні, якщо інше не передбачено законом.

"Єдині та Державні реєстри інформаційної мережі Міністерства юстиції України створені та функціонують відповідно до законодавства України, що складають закони України, акти Кабінету Міністрів України, відомчі нормативно-правові акти, а також інші документи правового характеру. Тому вкрай важливо щоб у Мін'юсті звернули увагу на те, з якими вихідними даними надається інформація і убезпечили суддів від розкриття персональних даних", - наголосив Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Пресслужба РСУ