Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.11.2023, 11:33

Голова РСУ взяв участь у конференції щодо особливостей адміністративного судочинства в умовах воєнного стану Голова РСУ взяв участь у конференції щодо особливостей адміністративного судочинства в умовах воєнного стану

У Львові відбулася Міжнародна конференція "Особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану: проблемні питання", у якій взяв участь Голова Ради суддів України, суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду Богдан Моніч.

Захід відбувався у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка, що підкреслювало його справді науковий характер та підтверджувалося участю в ньому представників академічної спільноти ЛНУ, суддів Верховного Суду, адміністративних та апеляційних адміністративних судів України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищого адміністративного суду Республіки Польща, експерти з Австрії та Нідерландів, члени Вищої ради правосуддя та багато інших практиків і теоретиків права.

Вітаючи колег, Голова Ради суддів України Богдан Моніч сказав про важливість такого професійно-наукового формату зустрічі й зазначив, що обговорення наявних проблемних питань адміністративної юрисдикції разом з окресленням перспектив їх вирішення, підсилює впевненість на удосконалення правової системи України.

"Якщо говорити про тематику конференції, то, безумовно, вона обрана досить вдало, хоча, якщо відверто казати, то здебільшого зараз основна увага суспільства, основна увага міжнародних партнерів, прикута до справ, які розглядаються місцевими загальними судами – це справи про воєнну агресію, справи про воєнні злочини. Це не означає, що проблематика розгляду справ саме в адміністративній юстиції в умовах воєнного стану не така важлива. Важлива, тому що адміністративні суди працювали, працюють і продовжують розглядати величезну кількість спорів з суб'єктами владних повноважень і ми навіть прогнозуємо їх певне збільшення", - зазначив Богдан Моніч.

Також очільник суддівського самоврядування наголосив на важливості роботи вищих органів суддівського врядування - Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, до діяльності яких прикута зараз увага і суддів, і правників, і суспільства, і міжнародних партнерів.

Відтак, в межах конференції учасники заслухали та обговорили питання "Деяких аспектів юрисдикційної предметності в умовах воєнного стану", "Судового активізму (судова правотворчість) та судова стриманість як елемент адміністративної юстиції", "Оподаткування та публічної фінансової політики в умовах воєнного стану", "Набуття чинності Законом України "Про адміністративну процедуру": готовність публічної влади" тощо.

Іноземні гості, а це представники з Польщі, Австрії та Нідерландів здебільшого говорили про: дисциплінарну відповідальність суддів адміністративних судів у Польщі, електронне судочинство та використання цифрових технологій у судочинстві, принципи прозорості та доброчесності судової влади.

Організаторами заходу виступили: Восьмий апеляційний адміністративний суд та Асоціація адміністративних судів України.


Пресслужба РСУ