Рада Суддів
України

uaUA enEN

20.03.2018, 11:00

Громадська рада доброчесності презентувала узагальнення практики Громадська рада доброчесності презентувала узагальнення практики

Громадська рада доброчесності сьогодні презентувала узагальнення своєї практики з аналізу на відповідність критеріям професійної етики та доброчесності кандидатів на посади суддів Верховного Суду.

За твердженням представників ГРД, кожен третій кандидат на конкурсі до Верховного Суду отримав “негативний висновок” від громадськості. Члени ГРД виявили типові порушення етичних норм, які допускали судді у своїй професійній діяльності. У документі, який буде презентовано під час заходу, ГРД систематизувала 134 висновки про невідповідність кандидатів до Верховного Суду критеріям доброчесності та професійної етики.
Сергій Верланов, член Громадської ради доброчесності, нагадав, що критерії, за якими ГРД здійснює оцінку, зафіксовані у Бангалорських принципах поведінки суддів: "Ці принципи містять універсальні цінності та вимоги щодо поведінки суддів як у залі судових засідань, так і за її межами".

Бангалорські принципи було розроблено суддями з усього світу та затверджено Комітетом ООН. Цінностей, закріплених у цьому документі, є всього 6:

- незалежність;
- неупередженість;
- чесність і непідкупність;
- дотримання етичних норм;
- рівність;
- компетентність і старанність.

"Разом з тим, застосування Бангалорських принципів у кожній країні має свої особливості, і ці принципи були конкретизовані Громадською радою доброчесності в узагальненні практики, яке ми сьогодні презентуємо Цей документ дозволить забезпечити єдність підходу до оцінювання доброчесності та професійної етики", - підсумував Сергій Верланов. 

Представники Ради суддів України взяли участь у заході, також до участі запрошено членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя, представників Офісу Ради Європи в Україні, проекту ЄС “Право” та Програми USAID реформування сектору юстиції “Нове правосуддя”, практикуючих юристів, адвокатів, суддів та науковців.

Прес-служба РСУ