Рада Суддів
України

uaUA enEN

24.04.2019, 15:16

​"Ідеальні судові приміщення в Україні існують" – голова РСУ про Попільнянський районний суд ​

Голова Ради суддів Олег Ткачук здійснив робочу поїздку в Попільнянський районний суд Житомирської області. Метою поїздки було ознайомлення з організацією роботи суду та матеріально-технічним забезпеченням установи. Вказаний суд зареєстрований як окружний на виконання Указу Президента України "Про реорганізацію місцевих загальних судів" від 29 грудня 2017 року № 451/2017. Територіальна юрисдикція суду включатиме Попільнянський, Андрушівський, Ружинський райони Житомирської області із місцезнаходженням у селищі міського типу Попільня.

"Відразу скажу, що я був приємно вражений тим станом, в якому утримується суд. Все, про що ми говоримо на засіданнях Ради суддів України щодо доступності суду для людей з інвалідністю, про присутність інформаційних стендів і покажчиків, про облаштування кабінетів для суддів, робочих місць для працівників апарату, залів судового засідання – все у суді організовано на необхідному рівні", - ділився враженнями Голова Ради. 

Проте, єдиною і велико проблемою для суду, з його слів, є нестача суддівських кадрів. Станом на 23 квітня цього року у Попільнянському суді працює два судді із п'яти, передбачених за штатною чисельністю. Один з них – без повноважень через закінчення п'ятирічного терміну призначення на посаду і не може здійснювати правосуддя, тому, фактично, працює один суддя, на якого і розподіляється весь масив справ. 

Як інформували голову суддівського самоврядування в.о. голови суду Микола Рудник та керівник апарату Володимир Черномаз, тільки починаючи з січня 2019 року судом було розглянуто 267 кримінальних проваджень та матеріалів (18 справ кримінального провадження, 226 - клопотань, скарг, заяв під час досудового розслідування, 23 справи в порядку виконання судових рішень); 216 цивільних справ та матеріалів; 10 справ адміністративного судочинства та матеріалів; 109 справ про адміністративні правопорушення, з урахуванням квітня - це майже 150 справ на місяць. "На засіданні Ради суддів України 19 квітня 2019 року ми обговорили питання "кадрового голоду" у судах, особливо судах першої інстанції. Вища кваліфікаційна комісія України обіцяла дослухатися до наших пропозицій, що стосуються як проведення кваліфікаційного оцінювання для суддів, так і заповнення суддівських посад у районних судах", - сказав Олег Ткачук працівникам апарату суду. 

Він також інформував їх про врегулювання питання із оплатою праці. "Що стосується оплати праці, то у рішенні, яке ухвалено теж на засіданні РСУ 19 квітня, чітко записано: Державній судовій адміністрації України, як головному розпоряднику бюджетних коштів, забезпечити рівень оплати праці працівників апаратів судів на рівні не нижчому, ніж у 2018 році. Думаю, що вже перед Великодніми святами ви відчуєте дієвість заходів, які вживаються з тим, щоб ваше право на гідну оплату праці не порушувалися", - наголосив Олег Ткачук. 

Голова Ради також оглянув і сам суд, а це — чотири зали засідань, кабінети суддів, помічників та секретарів, працівників апарату, архівні кімнати та кімнати для адвокатів і прокурорів, облаштовані місця очікування засідання і місце для охорони. Власне, такого вигляду суд набув після капітальної реконструкції у 2016 році. 

"З усього видно, що суд облаштовувався на перспективу і з урахуванням вимог, які ставлять перед судовою владою України і громадяни, і суспільство, і міжнародні партнери. Тому, працюючи у таких умовах, ви просто зобов'язані відповідально виконувати свої обов'язки і гарантувати людям беззаперечний доступ до правосуддя і ефективний захист прав і свобод", - зазначив Олег Ткачук. 

Прес-служба РСУ