Рада Суддів
України

uaUA enEN

19.05.2020, 13:03

Ігор Бахаєв, член Ради суддів України: "Карантинні обмеження сприяли розвитку дистанційного судочинства та "електронного суду" Ігор Бахаєв, член Ради суддів України:

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області працює на повну силу навіть у період карантину. Про це свідчать цифри статистики за останніх два місяці 2020 року з 13 березня по 13 травня.

Тамара Міщенко – в.о. голови Мелітопольського міськрайонного каже, що за цей період до суду надійшло заяв та матеріалів цивільного та адміністративного судочинства у кількості 670 справ. Розглянуто було 572 справи. Задоволено з цих позовів було 425. Кримінального судочинства – 867 справ. Розглянуто – 816. Адміністративних справ надійшло 376, 335 - було розглянуто.

З її слів, у порівнянні з до карантинним періодом відсоток розглянутих справ майже не змінився. Зниження спостерігається лише по цивільних справах, тому що самі учасники процесу пишуть заяви, аби їх розгляд було перенесено на той час, коли епідеміологічна ситуація у країні нормалізується.

Між тим у роботі представників Феміди з'явилися свої особливості, які впроваджені через коронавірусну інфекцію. Так, відповідно до рішення Ради суддів України, у суді був розроблений певний алгоритм дій, пов'язаний з процесом судочинства

Ігор Бахаєв, член Ради суддів України, суддя Мелітопольського міськрайонного суду розповідає, що у  Мелітопольському міськрайонному суді  припинено всі заходи, які не пов'язані з процесуальною діяльністю суду, а це: круглі столи, семінарі, дні відкритих дверей, тощо. Припинено особистого прийому громадян керівництвом суду, обмежено доступ до засідання суду осіб, які не є учасниками справи, тобто, якщо відкрите судове засідання, то будь-яка особа може бути присутня на ньому, але з введенням карантину, доступ таких осіб до суду обмежено. Також зменшено кількість судових засідань, що призначаються до розгляду протягом робочого дня, для того, щоб можна було провітрити приміщення суду і зали судових засідань, а також встановлено скриньку для безконтактного прийому кореспонденції.

Мелітопольські судді закликають громадян на час карантину утриматися від відвідування судової установи. У такий період багато своїх справ можна вирішити і через інтернет, це власне, стосується і суду.

З 2018 року в Україні в тестовому режимі почала працювати система "електронний суд". Створивши там, через відповідну реєстрацію свій особистий кабінет, громадяни, представники організацій та установ, можуть значно скоротити свій час на подання чи отримання різноманітних документів, пов'язаних із судовими процесами.

Лілія Дараган суддя-спікер Мелітопольського міськрайонного суду каже, що особа у цій системі реєструється за допомогою власного цифрового підпису, один раз створює обліковий запис, відповідно створюється електронний кабінет цієї особи, через який людина отримує всі документи в електронному вигляді на свою електронну адресу і, що дуже зручно, в подальшому людині не потрібно ще раз реєструватися. В цій системі створюються усі процесуальні документи і, коли суддя підписує рішення своїм електронно-цифровим підписом, його примірник автоматично направляється до єдиного реєстру судових рішень і особі, яка зареєструвалася у електронному суді і є стороною справи.

Під час карантину все більше поширеними стають самі судові засідання у режимі відеоконференції. У Мелітопольському міськрайонному суді для цього обладнанні необхідною апаратурою чотири зали судових засідань. Учасникам судових процесів необхідно лише зазделегідь повідомити про те, що вони братимуть участь у розгляді справи перебуваючи не у приміщенні суду, а в іншому місці.  

Пресслужба РСУ