Рада Суддів
України

uaUA enEN

09.08.2016, 14:48

Кабінет Міністрів України погодився із пропозицією Ради суддів України щодо необхідності врегулювання оплати праці присяжних Кабінет Міністрів України погодився із пропозицією Ради суддів України щодо необхідності врегулювання оплати праці присяжних

У відповідь на звернення Ради суддів України 12 липня 2016 року щодо необхідності врегулювання оплати праці присяжних Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив профільним міністерствам (юстиції, фінансів та соціальної політики) внести на розгляд Уряду узгоджені пропозиції.

Необхідність врегулювання питання оплати праці присяжних виникла у зв’язку з низьким рівнем їхньої винагороди та неоднаковим підходом у нарахуванні такої винагороди, - йдеться у зверненні до Ради суддів України присяжних Святошинського районного суду міста Києва, які беруть участь у слуханні кримінального провадження із обвинувачування колишніх співробітників спецпідрозділу міліції "Беркут" (справа "Вбивство 39 людей під час подій на Майдані"). Присяжні Святошинського районного суду міста Києва висловили своє невдоволення рівнем винагороди, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 року, та п'ятеро з них написали заяви про самовідвід.

У листі Ради суддів України Прем'єр-міністру України зазначалося, що питання виплати належної винагороди присяжним уже попередньо розглядалося Державною судовою адміністрацією України. За результатами розгляду ДСА України 24 травня 2016 року направила Міністрові юстиції України пропозиції щодо вирішення цього питання та наголосила на необхідності негайного нормативно-правового врегулювання цього питання.

Зокрема, Державна судова адміністрація України пропонує виплачувати народним засідателям і присяжним за час виконання ними обов'язків судді винагороду, виходячи з розміру їх середньомісячного заробітку чи пенсії, але не меншого, ніж посадовий оклад судді місцевого суду.

Разом з тим, у процесі погодження вказаного питання зміни, запропоновані ДСА України, не підтримані Міністерством фінансів України оскільки збільшення розміру виплати народним засідателям та присяжним потребує додаткових видатків державного бюджету.

Водночас, Міністерство юстиції зазначає, що 2 червня 2016 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" та нову редакцію Закону України "Про судоустрій і статус суддів", положеннями яких внесено зміни до норм, якими врегульовано питання щодо участі народу у здійсненні правосуддя. З набранням законами чинності право участі народу у здійсненні правосуддя реалізовуватиметься через присяжних.

Враховуючи нагальність проблеми підвищення розміру винагороди присяжним за час виконання ними обов’язків у суді, ДСА України 28 липня 2016 року в черговий раз звернулась до Міністерства юстиції України з проханням ініціювати перед Кабінетом Міністрів України питання якнайшвидшого внесення запропонованих ДСА України змін до постанови Уряду від 11.10.2002 № 1506 "Про затвердження Порядку виплати винагороди та відшкодування витрат на проїзд і наймання житла, виплати добових народним засідателям і присяжним за час виконання ними обов'язків у суді".

Довідково: за статистичною інформацією у першому півріччі 2016 року в Україні судом присяжних розглянуто 20 справ. По одній справі у Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Одеській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях та в місті Києві; по дві – у Донецькій, Полтавській і Харківській області; три справи слухались судами Київської області.

Прес-центр судової влади