Рада Суддів
України

uaUA enEN

20.09.2021, 10:16

Ключові результати діяльності Проєкту з підтримки судової реформи обговорили на засіданні Керівного комітету Ключові результати діяльності Проєкту з підтримки судової реформи обговорили на засіданні Керівного комітету

16 вересня 2021 року відбулося підсумкове онлайн-засідання Керівного комітету Українсько-канадського Проєкту підтримки судової реформи.

Зустріч було присвячено підсумкам роботи за всі п’ять років, відколи цей міжнародний проєкт реалізується в Україні.

Відкриваючи роботу відеоконференції, виконавча директорка Національного суддівського інституту Канади Даніелл Мей-Куконато зазначила, що Проєкт зробив вагомий внесок у впровадження судової реформи в Україні, не зважаючи на час обмежень, пов’язаних із пандемією Covid-19.

Своєю чергою, директорка Програми розвитку в Україні Посольства Канади в Україні Ешлі Малруні подякувала представникам всіх інституцій судової влади України за велику вмотивованість та активність у впровадженні інституційних змін системи українського правосуддя.

Директор відділу міжнародних програм Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади Олег Шаков відзначив значний успіх Проєкту в таких напрямах, як судові адміністрування та комунікації, гендерна рівність й, особливо, забезпечення судової безпеки.

Нагадаємо, Проєкт був спрямований на досягнення таких ключових цілей, як удосконалення застосування права та незалежності органів судової влади, посилення підзвітності органів судової влади, судового адміністрування та зміцнення комунікації між судами й громадськістю та охоплював співпрацею ключові судові інституції й чотири пілотні регіони.

Голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України Єгор Краснов, своєю чергою, подякував команді Проєкту за довготривалу та плідну діяльність, а також за реалізацію спільних заходів з питань інституційного розвитку та зміцнення потенціалу, з питань етики, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та захисту суддівської незалежності.

«Дуже корисними та ефективними було проведення обговорень з суддями щодо питань зміцнення суддівської незалежності в аспекті законодавчих змін стосовно відповідальності суддів за вчинення дій в умовах процесуального конфлікту, а дотримання Кодексу суддівської етики та вміння врегульовувати конфлікт інтересів і запобігати корупції – це ті складові, які формують образ судді, що так необхідний українському суспільству і я дуже вдячний за можливість проведення в багатьох регіонах України консультативних зустрічей для суддів щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності судді та рекомендацій щодо їх запобігання у типових ситуаціях», - сказав Єгор Краснов.

Також спільно з Комітетом з комунікацій Ради суддів України було проведено навчання для голів судів, суддівспікерів та прессекретарів з питань комунікації та представницької діяльності Запорізької, Івано-Франківської, Хмельницької та Одеської областей та підготовлено посібник з питань комунікації.

У роботі відеоконференції з української сторони також взяли участь представники ВРП, ДСА України, Служби судової охорони, Вищої кваліфікаційної комісії України, Національної школи суддів та інші представники судової влади України.

Учасники відеоконференції висловили сподівання, що Українсько-канадський Проєкт підтримки судової реформи (SJRP) і надалі продовжуватиме свою роботу, допомагаючи успішно завершити судову реформу в Україні.

Пресслужба РСУ