Рада Суддів
України

uaUA enEN

19.03.2021, 08:53

Комітет ВРУ розпочав роботу над зміною системи місцевих судів Комітет ВРУ розпочав роботу над зміною системи місцевих судів

18 березня 2021 року відбулося перше організаційне засідання робочої групи щодо зміни системи місцевих судів. Робоча група створена при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, який очолює Андрій Костін.

У першому організаційному засіданні взяли участь Голова Ради суддів України Богдан Моніч, представники Державної судової адміністрації України, органів суддівського врядування, народні депутати, голови судів.

Представляючи завдання, над якими працюватимуть члени робочої групи, Богдан Моніч зазначив, що тема реорганізації місцевих судів стала на часі відразу після реформи територіального устрою. "Реформування відповідно до територіального устрою вже закінчують органи прокуратури та національної поліції - структури, з якими тісно працюють українські суди. Це означає, що без реформування системи місцевих судів судова влада не зможе на належному рівні забезпечувати здійснення правосуддя", - сказав Богдан Моніч.

Він також звернув увагу членів робочої групи на нормативи навантаження на суддів і суди з урахуванням кількості справ, які розглядаються судами впродовж звітного року. Відповідна інформація зі статистичними показниками за 2019 та 2020 роки вже розміщена на офіційному сайті Ради суддів України в розділі "Документи", підрозділ "Нормативи навантаження".

"Узагальнення цієї інформації вже показало, що навантаження на суддів і суди по Україні розділяється досить нерівномірно. Є суди, які з огляду на кількість справ, що надходять на розгляд, передбачають наявність ледве однієї штатної одиниці судді, і тут вже постає питання утримання цього суду. А є суди, у яких вдвічі не вистачає штатних одиниць суддів і вони просто не встигають розглядати справи у відповідності з вимогами законодавства. Тому утримувати суд у районі тільки для того, щоб він там був немає ні правового, ні фінансового сенсу", - наголосив Богдан Моніч.

Щодо заяв окремих політиків і громадських діячів про те, що із закриттям судів правосуддя буде віддалено від громадян, то вони не відповідають дійсності. Приклад адмінюстиції тому яскраве підтвердження. Зі слів Голови РСУ, вже рік всі справи, що стосуються соціального забезпечення громадян, передані на розгляд окружним адміністративним судам, а не місцевим, як було раніше і проблем з їх розглядом не спостерігається.

Разом з тим Богдан Моніч зазначив, що реорганізація місцевих судів з урахуванням територіального устрою держави, потребує комплексного підходу і вирішення, де потрібно враховувати наявність приміщень, органів прокуратури та поліції, виконавчих органів влади, логістику в межах новоутворених районів, а це робота не на один місяць. На його переконання здійснити заплановану роботу неможливо без участі безпосередніх керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у регіонах. Голова Ради суддів України запропонував рухатися по областях і в обов'язковому порядку запрошувати до роботи в групі голів облдержадміністрацій, облрад, голів апеляційних судів, керівників територіальних управлінь ДСА України, поліції і прокуратури з тим, щоб мати цілісне уявлення та чітку координацію між виконавчою владою і правоохоронними органами в регіонах.

Особливе місце в реорганізації місцевих судів займатиме кримінальна юстиція. Про це зазначали голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко та керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду Расім Бабанли. Вони зазначають, що для забезпечення правосуддя у кримінальних провадженнях найперше слід подбати про наявність необхідної кількості суддів для створення кримінальних колегій і, як би дивно це не звучало, про наявність місць для тимчасового тримання підсудних.

У підсумку організаційного засідання було вирішено запросити всю наявну інформацію з міністерств та комітетів ВРУ, які працювали над територіальною реформою, а також із суміжних міністерств та відомств, які дотичні до організації роботи судової системи з тим, щоб врахувати всі можливі виклики та прорахувати очікувані переваги.

Під час засідання також було прийнято рішення залучати до робочої групи представників регіональних органів державної влади та місцевого самоврядування. Попередньо, засідання робочої групи на етапі збору й узагальнення інформації відбуватимуться щотижнево.

Пресслужба РСУ