Рада Суддів
України

uaUA enEN

20.06.2018, 09:01

"Конфлікт інтересів та етика у сфері правосуддя" - засідання круглого столу у Львові

Сьогодні, Рада суддів України за підтримки українсько-канадського Проекту "Підтримка судової реформи" проводить засідання круглого столу: "Конфлікт інтересів та етика у сфері правосуддя" для суддів Львівської області.

Метою круглого столу є обговорення нагальних спільних проблем, які існують у застосуванні законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів суб'єктами сфери правосуддя - суддями, прокурорами, адвокатами. На практиці це означає, що нерідко статус, відносини чи окремі події, що відбуваються у житті адвоката, прокурора чи судді, у конкретних ситуаціях впливають на наявність чи відсутність конфлікту інтересів під час слухання справи у суді чи під час судового контролю за досудовим розслідуванням злочинів.

Відтак, учасникам засідання необхідно обговорити спільні проблеми та визначити шляхи їх спільного вирішення суддями, прокурорами та адвокатами.У цьому зв'язку, важливим є питання моніторингу дотримання антикорупційного законодавства суддями, прокурорами та адвокатами і притягнення їх до відповідальності  за недотримання і порушення вимог антикорупційного законодавства. Особливо важливим у цих процесах є дотримання балансу між необхідністю моніторингу дотримання антикорупційного законодавства та забезпечення суддівської незалежності й гарантій професійної діяльності прокурорів та адвокатів.

Нагадаємо, що відповідно до Законів України "Про запобігання корупції", "Про судоустрій і статус суддів", Рада суддів України здійснює контроль за дотриманням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів, тому питання притягнення суддів до відповідальності за порушення вимог законодавства з питань етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Головує на засіданні голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів РСУ Єгор Краснов. Також, від Ради суддів України у засіданні беруть участь Андрій Жук - голова Комітету з питань забезпечення незалежності суддів та члени РСУ попереднього скликання Тетяна Чумаченко, Максим Желік, Анатолій Марцинкевич, а також представники адвокатських спільнот і прокурорського корпусу. Міжнародних партнерів у проекті представляють Дональд Чіасон - директор з правових та навчальних питань Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади, Мартел Попескул - голова суду Королівської лави провінції Саскачеван (Канада).

За результатами засідання планується сформувати спільне бачення щодо шляхів запобігання та врегулювання конфлікту інтересів суддями, адвокатами і прокурорами, а також винайти збалансований підхід до моніторингу і процедури притягнення суддів, прокурорів і адвокатів до відповідальності за порушення вимог антикорупційного законодавства.

Прес-служба РСУ