Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.02.2019, 14:43

Конфлікт інтересів у суддівській діяльності, сьогодні обговорювали у Житомирі Конфлікт інтересів у суддівській діяльності, сьогодні обговорювали у Житомирі

Сьогодні в Житомирі відбувся семінар "Питання конфлікту інтересів та професійної етики суб'єктів кримінального провадження". Це перший семінар зі вказаної тематики у 2019 році, що організовано Радою суддів України за сприяння Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи.

З вітальним словом до учасників звернувся в.о. Голови Ради суддів України Вадим Бутенко, а від імені приймаючої сторони: голова Житомирського апеляційного суду Юрій Жизнєвський, голова Богунського районного суду міста Житомира Наталія Гулак, голова Корольовського райсуду Юрій Драч, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області Василь Морей.

Вадим Бутенко зазначив, що врегулювання конфлікту інтересів та їх запобігання має для суддівської кар'єри надзвичайно важливе значення, тому що наявність конфлікту, навіть потенційного, може спричинити потоки скарг на суддю до вищих судових органів та притягнення до дисциплінарної відповідальності.

"Жодне звернення наших колег не залишається поза увагою чи без реагування. Тому, я прошу, звертайте увагу, а ще краще вивчайте ті рішення, які приймаються Радою суддів України у питаннях конфлікту інтересів", - підкреслив Вадим Бутенко.

Що, у ситуації, коли виникає конфлікт інтересів, має робити суддя, якими нормативними документами має користуватися для його врегулювання, куди звертатися, найтиповіші приклади наявності конфлікту, слухачам семінару представила членкиня Ради суддів України Інна Плахтій.

"Питання конфлікту інтересів в діяльності судді є актуальним. На жаль, діюче законодавство в частині виявлення, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в діяльності судді не є досконалим. Про це зазначають і міжнародні експерти. Разом з тим, відсутність узгодженості законодавства не звільняє суддю від відповідальності за дії чи рішення, ухвалені в умовах конфлікту інтересів. Проведена Радою суддів України робота з розгляду відповідних звернень, ухвалені, за наслідком їх розгляду, рішення та прийняті нормативні документи мають на меті допомогти суддям запобігти негативним наслідкам для суддів, пов'язаних з дисциплінарною чи адміністративною відповідальністю" – зауважила членкиня Ради суддів України Інна Плахтій.

Вікторія Чебан, у попередньому скликанні членкиня комітету етики, детально зупинилась на конкретних прикладах врегулювання конфлікту інтересів із суддівської діяльності. Вікторія Чебан наголосила, що Рада суддів України веде реєстр повідомлень про потенційний і реальний конфлікт інтересів у діяльності судді, а також надає роз'яснення щодо наявності чи відсутності потенційного і реального конфлікту інтересів.

"Вкрай необхідно, щоб кожен суддя, стежив, щоб його приватний інтерес не впливав на його посадові обов'язки. В цьому і полягає запобігання конфлікту інтересів. При цьому, при розгляді конкретної справи не утворює конфлікту інтересу такий приватний інтерес, який мають усі інші судді, про що неодноразово була висловлена позиція Радою суддів України. Загалом РСУ- є єдиним компетентним органом з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів, до якого мають звертатися судді у відповідних випадках. Разом з тим, самостійне належне виявлення і врегулювання конфлікту інтересів у діяльності судді прозорим і своєчасним чином, навіть без втручання уповноваженого органу суддівського самоврядування, безперечно буде сприяти укріпленню довіри до суддівського корпусу", - підкреслила членкиня Ради суддів України Вікторія Чебан.

Нагадаємо перелік рішень РСУ, якими роз'яснена позиція Ради щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів:

-Рішення №2 від 04 лютого 2016 року "Про порядок здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів"

-Рішення №36 від 12 травня 2016 року "Щодо роз'яснення про наявність чи відсутність конфлікту інтересів у діяльності суддів"

-Рішення №75 від 04 листопада 2016 року "Про роз'яснення щодо наявності конфлікту інтересів"

-Рішення №77 від 04 листопада 2016 року "Щодо наявності конфлікту інтересів у проведенні таємного голосування в суді"

-Рішення №34 від 08 червня 2017 року "Про роз'яснення деяких питань щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів"

-Рішення №46 від 07 вересня 2017 року "Щодо роз'яснення деяких питань щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів"

-Рішення №75 від 07 грудня 2017 року "Про роз'яснення щодо повноважень РСУ, як єдиного компетентного органу, до якого звертаються судді у випадку конфлікту інтересів".

Крім того, судді можуть звертатись до Методичних рекомендацій з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та прирівняних до них осіб, затверджених рішенням НАЗК №2 від 04 липень 2017 року за відсутності правил, якими врегульовуються конкретні ситуації з конфліктом інтересів.

Підсумовуючи зустріч з суддями Житомирщини, Людмила Дьомич, членкиня комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України подякувала присутнім за активну позицію та важливе обговорення і ще раз нагадала, що у разі виникнення питань з цього приводу - звертатись треба до Ради суддів України. 

"Ми розуміємо, законодавство не врегульовує деякі питання і тому намагаємось спільно напрацювати рекомендації. Окрім того, оскільки діяльність судів, прокуратури та адвокатури прописані в одному розділі Конституції України і кожна з цих професій має свої етичні стандарти, Рада суддів України ініціювала створення спільного Кодексу професійної етики і визначення спільних етичних принципів у сфері правосуддя", – наголосила Людмила Дьомич.

Прес-служба РСУ