Рада Суддів
України

uaUA enEN

22.03.2019, 13:35

​Моніторингові візити – як дієвий інструмент роботи Ради суддів України ​Моніторингові візити – як дієвий інструмент роботи Ради суддів України

Суд – як єдина установа, що здійснює правосуддя, являє собою цілісний організм, ефективне функціонування якого можливе лише за налагодженої роботи кожної її частини. Чи не найменший недолік у роботі однієї одиниці – може створити збій у діяльності всього механізму.

Оскільки суди за своєю природою є динамічною інституцією, у їх діяльності нерідко виникає низка проблемних питань, у тому числі пов’язаних із неналежною організацією роботи судів і суддів, що, на жаль, може впливати на незалежність суду та якість відправлення правосуддя в цілому. В цьому ключі, Рада суддів України в межах наданих повноважень використовує усі наявні правові засоби для забезпечення незалежності судів і суддів, спрямовуючи свої сили на максимальне сприяння у створенні необхідних умов для нормальної роботи суду, суддів і працівників апарату.

З огляду на практику, одним із дієвих засобів реалізації покладених на вищий орган суддівського самоврядування функцій, є робочі візити представників Ради до судів у різних областях країни. Переваги вказаного виду діяльності очевидні: замість статичного заслуховування звітів, які у своїй більшості є узагальнюючим, формальним та, певним чином, оціночним продуктом, члени Ради мають змогу безпосередньо ознайомитись з організацією роботи судів, умовами роботи суддів, працівників апарату, станом матеріально-технічного забезпечення суду, рівнем функціонування самоврядування закладу, що у підсумку дає можливість якнайглибшого опрацювання усіх болючих точок у роботі установи та вжити тих заходів, які необхідні для вирішення конкретних питань. При цьому, ознайомлення з організацією роботи судів дозволяє виявити приклади позитивного досвіду, які варті наслідування та поширення.

Так, багаторічна проблема відсутності очільників у місцевих судах втратила свою актуальність завдяки робочим візитам, а саме шляхом обговорень та роз’яснень суддям, що вони і є ключовою фігурою суддівського самоврядування, а збори – одним із важливих елементів, що забезпечує ефективне судочинство.

Непоодинокі випадки, коли за результатами моніторингів розвінчуються популярні міфи, зокрема щодо високих зарплат судових працівників чи привілейованого становища суддів під час виконання своїх обов’язків – насправді умови праці у судах далекі від ідеалу, значна кількість приміщень оглянутих судів потребують ремонту, у зв’язку із відсутністю належного технічного устаткування й сканерів існують складнощі із переведенням справ в електронний формат та найголовніше в багатьох установах не вистачає основного – суддівських кадрів.

До прикладу, під час нещодавнього відвідання представниками Ради Пирятинського районного суду Полтавської області встановлено, що станом на лютий 2019 року, попри чотири штатні посади судді, розглядають справи лише двоє, що практично позбавляє можливості для останніх спланувати відпустку, не кажучи вже про форс-мажорні життєві обставини чи проходження лікування. За результатами проведених візитів з’ясовано, що схожа ситуація спостерігається і в Яготинському районному суді Київської області, Дзержинському районному суді міста Харкова,Лубенському міськрайонному суді міста Полтави та в багатьох інших. Тобто, небезпідставно акцентувати увагу на існуванні комплексної проблеми, яка потребує вирішення.

Спільною для більшості установ виявилась також проблема із охороною. Так, членами Ради зафіксовано численні випадки фактичної відсутності охорони приміщення суду. Такий стан речей є абсолютно недопустимим, оскільки безпека суддів і охорона приміщень, в яких вирішуються долі громадян є запорукою реалізації принципу незалежності суду, одним із проявів справедливості судових рішень. Усвідомлюючи масштаби проблеми, на засіданнях Ради неодноразово піднімалось питання щодо забезпечення захисту суду і суддів, що підтверджується відповідним рішенням Ради суддів України № 65 від 26.10.2018 «Про заходи забезпечення безпеки судів і суддів, охорони судів та осіб, котрі беруть участь у здійсненні судочинства», надіслано низку звернень до уповноважених органів державної влади із вимогами вжити термінових заходів для усунення загрози безпеки суддів, працівників суду та учасників судового процесу. Окрім того, наочне дослідження стану захищеності суддів підсилило розуміння у необхідності якнайшвидшого початку роботи Служби судової охорони, зазначене питання було предметом обговорення XVІ З’їзду суддів України.

Нерідко, Рада суддів України виступає арбітром у вирішенні конфліктних ситуацій всередині колективу суду. Показовим у цьому випадку є візит 30-31 січня 2019 року до Октябрського районного суду міста Полтави, обумовлений рядом звернень судді згадуваного вище суду Лариси Гольник. Суддя повідомляла про систематичні порушення її прав зі сторони колег. Відтак, на представників Ради покладалось завдання відшукати причини непорозумінь та спрямувати колектив на налагодження здорової атмосфери у команді. Під час спільного зібрання було заслухано думку кожного судді Октябрського райсуду, обговорено пропозиції щодо покращення роботи установи, за результатами чого, вдалося відшукати консенсус – усі присутні погодились, що кожному, у першу чергу, необхідно спрямовувати усі зусилля на забезпечення виконання основоположних принципів здійснення судочинства.

Разом з тим, внаслідок ретельної перевірки, встановлено низку інших гострих проблем, пов’язаних із організаційним і методичним забезпеченням роботи суду та зауважено на необхідності нагального усунення існуючих недоліків разом із Державною судовою адміністрацією України та її територіальним управлінням у Полтавській області.

Наразі, судова система України перебуває в епіцентрі реформаційних процесів. Безумовно, у час бурхливих перетворень, запровадження передових технологій у судовий процес, приведення вітчизняного законодавства у відповідність із міжнародними стандартами надзвичайно важливо спрямувати курс розвитку у потрібному напрямі. Проте, необхідно чітко усвідомлювати рівень готовності та наявні потужності судової ланки до подібних перетворень в умовах сьогодення, адже прогрес лише заради прогресу у кінцевому підсумку призводить до зворотного. Саме тому, моніторингові візити Ради суддів України виступають надійним і результативним засобом для забезпечення розуміння як переваг так і недоліків запроваджених новел та усунення перешкод, що загальмовують подальшу еволюцію судової влади. 

Прес-служба РСУ