Рада Суддів
України

uaUA enEN

12.04.2021, 07:38

​На виїзному засіданні Рада суддів України розглянула низку організаційних та фінансових питань ​На виїзному засіданні Рада суддів України розглянула низку організаційних та фінансових питань

На виїзному засіданні Ради суддів України, яке відбулося 9 квітня 2021 року у Вінниці, члени РСУ вирішили ряд питань, що стосуються як організаційного забезпечення діяльності органу, так і діяльності судової влади загалом. Останні здебільшого стосувалися фінансового забезпечення.

Щодо організаційних питань, то Рада суддів України затвердити графік чергових засідань Ради суддів України на 2021 рік. Якщо за попередніх скликань засіданні відбувалися на кінець місяця, то тепер вони проходитимуть на початку з тим, аби загальну картину діяльності судів за попередній період і можливість приймати обгрунтовані рішення на упередження кризових ситуацій.

З метою попередньої підготовки питань до засідань Ради суддів України, узгодження пропозицій і надання рекомендацій, оперативного вирішення конкретних завдань та невідкладних питань діяльності, РСУ утворила Комітети Ради та затвердила їх персональний склад. 

Знову ж, якщо у попередньому скликанні Комітетів було сім, то нині працюватиме чотири: Комітет з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів - голова Комітету Краснов Єгор Володимирович; Комітет з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, матеріально-побутового і фінансового забезпечення судів і суддів, дотримання прав суддів та працівників судів - голова Комітету Діброва Галина Іванівна; Комітет з питань забезпечення незалежності суддів - голова Комітету Кальник Віталій Валерійович; Комітет з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями - голова Комітету Сасевич Олександр Михайлович. У цьому зв'язку Рішення Ради суддів України від 03 грудня 2015 року № 6, від 01 серпня 2017 року № 41, від 23 березня 2018 року № 3, від 15 червня 2018 року № 31, від 26 жовтня 2018 року № 69, від 20 вересня 2019 № 79 року, що регламентували діяльність Комітетів, втратили свою чинність.

Окрім цього члени Ради суддів України визначилися зі своїми представниками та продовжили діяльність у комісіях та робочих групах, де присутність членів РСУ визначена законами.

Щодо фінансових питань, то їх розгляд почався з питання щодо перерахунку щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці.

Як зазначив Голова Ради суддів України Богдан Моніч, очолюваний ним орган суддівського самоврядування неодноразово порушував питання стосовно належного забезпечення суддів, які перебувають у відставці. На ситуацію з перерахунком довічного утримання суддів у відставці також зверталася увага у низці рішень Конституційний Суд України та Верховного Суду, які вказували на необхідність запровадження автоматичного перерахунку довічного грошового забезпечення суддів у відставці.

"На жаль, органи Пенсійного фонду України ігнорують як позицію Верховного Суду у зразковій справі стосовно того, що такий перерахунок має здійснюватися, так і наше рішення, в якому ми закликали узгодити діяльність Пенсійного фонду з рішенням ВС", — підкреслив Богдан Моніч.

Наразі Пенсійним фондом України опрацьовуються зміни до Порядку подання документів для призначення (перерахунку) і виплати щомісячного грошового утримання суддям у відставці органами Пенсійного фонду України.

З огляду на це Рада суддів України вирішила звернутись до ПФУ з пропозиціями внести зміни в значений Порядок, а саме:

  • змінами розміру складових частин суддівської винагороди судді слід вважати такі зміни, які призводять до зростання розміру довічного грошового утримання судді, що відбуваються не лише внаслідок законодавчих змін (зростання прожиткового мінімуму тощо), а і коли розмір складових частин суддівської винагороди змінюється внаслідок визнання неконституційними тих чи інших положень законодавчих актів, які призводили до виплати такого утримання в меншому розмірі;
  • окреме звернення для проведення перерахунку від судді не вимагається;
  • у місячний строк після зміни хоча б однієї зі складових частин суддівської винагороди суди, органи ДСА України, та інші уповноважені органи повідомляють орган, що виплачує грошове утримання, про зміни шляхом подання довідок про суддівську винагороду для обчислення довічного утримання;
  • орган, який виплачує утримання, після отримання відповідної довідки повинен у п’ятиденний строк здійснити перерахунок;
  • перерахунок здійснюється з дня, коли змінилися розміри складових частин винагороди судді, що працює за відповідною посадою.

Копію цього рішення буде направлено до Пенсійному фонду України для розгляду.

Найбільш резонансним рішенням Ради суддів України стало рішення про обмеження нарахування стимулюючих виплат працівникам територіальних управлінь Державної судової адміністрації України тоді, коли працівники апаратів судів не отримують таких виплат за браком фінансування судової системи. Власне, це питання розглядалося у світлі рішення XVIII чергового з’їзду суддів України, у якому йшлося про катастрофічне недофінансування судової влади загалом і працівників апарату судів, зокрема.

Голова Ради суддів України нагадав, що 11 березня 2021 року XVІIІ черговим з’їздом суддів України прийнято рішення "Щодо критичного стану забезпечення судів, зміцнення незалежності суддів та захисту їх професійних інтересів".

Вказаним рішенням, зокрема, XVІIІ черговий з’їзд суддів України визнав, що стан фінансового та матеріально-технічного забезпечення місцевих та апеляційних судів у період 2020 року, на початку 2021 року становить загрозу функціонуванню судової влади України як окремої гілки влади, забезпеченню судового контролю за дотриманням прав людини в Україні.

Критичне недофінансування видатків на оплату праці суддів, працівників апаратів місцевих і апеляційних судів на здійснення правосуддя свідчить про те, що держава в особі Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України самоусувається від забезпечення фінансування та створення належних умов для функціонування судів і діяльності суддів як окремої незалежної гілки влади, забезпечення права на справедливий суд.

При цьому за інформацією, що неодноразово надходила до Ради суддів України, на фоні тотального недофінансування судової гілки влади окремі керівники територіальних управлінь Державної судової адміністрації України здійснюють виплату стимулюючих виплат у значних розмірах.

Доповідаючи про ситуацію, яка склалася, Богдан Моніч підкреслив, що незважаючи на нестачу в судах коштів навіть на виплату обов’язкових платежів та на оплату надбавки за вислугу років, у ТУ ДСА є випадки нарахування премій в розмірі 200%, 300% та навіть 500%.

"Очевидно, це несправедливо, оскільки роль і функції теруправлінь ДСА України полягають у забезпеченні діяльності судів. І допоки не буде профінансовано нормально заробітні плати працівників апарату суду, то, мабуть, немає морального права, щоб працівники теруправлінь отримували стимулюючі виплати", — підкреслив Богдан Моніч.

Тож, за результатами обговорення та голосування Рада суддів прийняла рішення, яким:

  • -заборонила керівникам ТУ ДСА України виплачувати стимулюючі виплати працівникам управлінь у розмірах, що перевищують середній розмір стимулюючих виплат працівників апаратів судів відповідної області;
  • -вирішила розпочати серію обговорень із головами місцевих та апеляційних судів із метою вивчення можливості передання окремих функцій ТУ ДСА України безпосередньо судам;
  • -доручено ДСА України негайно інформувати Раду суддів України про випадки невиконання цього рішення щодо виплати стимулюючих виплат працівникам теруправлінь.

Слід зазначити, що під час обговорення зазначеного питання деякі члени Ради суддів висловилися за більш м’яке формулювання рішення, зокрема у формі рекомендації керівникам ТУ ДСА України. Утім, більшість членів органу суддівського самоврядування, 18 із 28, які брали участь у засіданні, проголосували саме за заборону.

Також Богдан Моніч зауважив, що таке рішення не містить повної заборони нараховувати стимулюючі виплати працівникам теруправлінь ДСА України.

"Ми говоримо про те, що розмір стимулюючих виплат працівників ТУ ДСА не може перевищувати середній розмір таких виплат працівників апаратів судів. Якщо в якісь області працівникам апаратів судів нараховується премія за інтенсивність роботи, то тоді і працівники ТУ ДСА можуть відповідно нарахувати собі такі надбавки", — підсумував голова Ради суддів України.

Він також зазначив, що Рада суддів України усвідомлює, що зазначених коштів буде недостатньо для забезпечення належних виплат працівникам апаратів судів з урахуванням штатної чисельності ТУ ДСА України, однак при неспроможності забезпечити належні умови діяльності судів слід прийти до висновку про неможливість виплати стимулюючих виплат працівникам ТУ ДСА України в розмірах, що перевищують відповідні стимулюючі виплати працівникам апарату судів у відсотковому виразі до посадового окладу.

Пресслужба РСУ