Рада Суддів
України

uaUA enEN

01.04.2019, 16:15

​Наявність сучасних телекомунікаційних систем у судах без обслуговування фахівцями стає просто металом ​Наявність сучасних телекомунікаційних систем у судах без обслуговування фахівцями стає просто металом

Сьогодні, першого квітня, у режимі відеоконференцзв'язку мала відбутися нарада Голови Ради суддів України Олега Ткачука з членами РСУ щодо організаційних і планових питань, котрі необхідно врегулювати найближчим часом.

Проте, нарада не відбулася через відсутність у Державного підприємства "Інформаційні судові системи", яке обслуговує всі телекомунікаційні системи судової влади, відповідних спеціалістів. Власне, фахівці є, тільки дехто з них у відпустці, дехто на лікарняному, а дехто просто звільнився.

Висновок: для забезпечення безперебійної діяльності технічних систем відеофіксації судових засідань і відеоконференцзв'язку необхідні фахівці, а про фахівців треба дбати, забезпечуючи вчасну і необхідного рівня зарплату, у них має бути взаємозаміна, вони мають бути соціально-захищеними та й організація роботи не повинна викликати нарікань. Бо, здавалось, відеоконференцзв'язок – така дрібниця, але без спеціаліста – це проблема, яку юристи самі вирішити не в змозі.

"У зв’язку з цим проглядається цілком логічною позиція Ради суддів України, яка неодноразово висловлювала зауваження щодо роботи, пов’язаної із запровадженням Єдиної судово-інформаційної телекомунікаційної системи, котра мала запрацювати у судах з першого березня 2019 року. В умовах, коли ДП ІСС не має потенціалу забезпечити проведення он-лайн наради, виникає сумнів щодо можливості цієї установи забезпечити діяльність такої складної системи як ЄСІТС", - відреагував на ситуацію Голова Ради суддів України Олег Ткачук.

Щодо наради, то вона відбулася у кабінеті Голови Ради суддів України Олега Ткачук. У ній взяли участь: заступник Голови Ради Вадим Бутенко, секретар Ради Олена Журавська, голова Комітету з питань матеріально-побутового і фінансового забезпечення судів і суддів Віктор Остапук, голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов та член Комітету з питань статусу суддів, дотримання прав працівників судів Олег Головенко. Попередньо планувалось, що до участі у нараді через відеоконференцзв'язок підключаться члени РСУ з Одеси, Тернополя, Дніпра та інших регіонів України.

Під час наради було обговорено цілий ряд організаційних питань, які пов'язані з роботою Ради суддів України на найближчий період та питань, які мають важливе значення для організації роботи у судах й соціального захисту працівників апарату судів.

У підсумку, було вирішено призначити засідання Ради суддів України на 19 квітня 2019 року, на якому розглянути питання щодо врегулювання проблеми з виплатою заробітної плати працівникам апарату судів. Колективні звернення від судів щодо цього до Ради почали надходити вже на початку березня. Повернеться Рада й до проблемних питань, які стосуються кваліфікаційного оцінювання суддів, зокрема йтиметься про стан і строки проведення процедури. Окрім того, члени Ради планують розглянути питання щодо повноважень суддів, до яких було застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді відсторонення від здійснення правосуддя на певний термін, а також вперше офіційно планують зустрітися з новопризначеним Головою Служби судової охорони Валерієм Бондарем.

"Це буде наша перша зустріч з Головою Служби судової охорони Валерієм Івановичем Бондарем. Ми маємо зрозуміти його бачення та перші кроки щодо створення та становлення структури і висловити своє щодо тих проблем, які нас найбільше хвилюють в питанні охорони судів і суддів", - зазначив Олег Ткачук.

Він також нагадав учасникам наради, що саме 19 квітня на засідання Ради запрошені переможці Всеукраїнського конкурсу малюнку і твору серед школярів на тему "Правосуддя".

Відтак, інформація з порядком денним найближчим часом буде оприлюднена на сайті Ради суддів України.

Прес-служба РСУ