Рада Суддів
України

uaUA enEN

20.12.2023, 07:56

​Нідерландська модель комунікації: про її внутрішні та зовнішні практики говорили в Київському апеляційному суді ​Нідерландська модель комунікації: про її внутрішні та зовнішні практики говорили в Київському апеляційному суді

Нідерландську модель комунікації, її внутрішні та зовнішні практики, що створюють єдиний успішний підхід, обговорили в Київському апеляційному суді.

Зміцнення внутрішньої комунікації у суді – це складний, але надзвичайно важливий процес. Покращення внутрішнього спілкування сприяє підвищенню довіри до судової системи, покращує роботу суддів та інших працівників суду, що у свою чергу відображається на загальній якості правосуддя.

Так, задля обміну досвідом та новими ідеями, а також напрацювань єдиного підходу ефективної комунікації, у період з 28 по 30 листопада у рамках проєкту "Судова влада і суспільство в Україні", що реалізується Центром міжнародного правового співробітництва (Center for International Legal Cooperation – CILC) за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів у рамках Програми МАТРА, представники Київського апеляційного суду взяли участь у тренінгу "Ефективна комунікація" у місті Краків.

До складу делегації від Київського апеляційного суду, увійшли: суддя судової палати з розгляду цивільних справ, суддя-спікер Олена Лапчевська, суддя судової палати з розгляду цивільних справ Руслана Березовенко, судді судової палати з розгляду кримінальних справ, судді-спікери Оксана Рудніченко, Ольга Юрдига та Тетяна Фрич, а також заступник начальника відділу міжнародно-правового співробітництва та взаємодії з засобами масової інформації Зулулхан Антіпова та головний спеціаліст відділу міжнародно-правового співробітництва та взаємодії з засобами масової інформації Тетяна Ілясова.

З вітальним словом до присутніх звернулись Ханс ван дер Берг, директор проєкту CILC, та Естер де Рой, заступниця голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права, очільниця проєкту "Судова влада і суспільство в Україні".

Під час тренінгу експерти з Нідерландів – Лінеке де Клерк, старша суддя Окружного суду Ост-Брабанту та Ілзе Вестененк, очільниця департаменту комунікацій, експертка окружного суду Ост Брабанту та Рутгер Вері, експерт з комунікацій, суддя-спікер у відставці (Нідерланди), розповіли про роль судді-спікера та досвід судів Амстердаму щодо внутрішнього та зовнішнього амбасадору суду, а також надали корисні поради щодо виступів та інтерв’ю з практики нідерландських судів.

Також, учасники української сторони, у продовження роботи над "швидкими рішеннями", колективно презентували спільне напрацювання Правил організації ефективної взаємодії (комунікації) між судами та медіа і проєкту Посібника для прессекретарів судів.

Тренінг передбачав активну участь всіх учасників, зокрема роботи у групах, де розроблявся сценарій роботи з резонансною справою, створення чек-листів для кризових комунікацій у судах. Учасники мали змогу подискутувати з приводу цих питань та знайти спільний підхід для вирішення поставлених задач, що в подальшому можна буде використовувати у роботі.

Організатори тренінгу представники проєкту "Судова влада і суспільство в Україні" – Естер де Рой, заступниця голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права, очільниця проєкту, Ханс ван дер Берг, директор проєкту, Маргарет Гоелема, старший менеджер проєкту, Доменіко Піо Фоті та Анастасія Сизенко – менеджери проєкту.

Інформує Пресслужба Київського апеляційного суду