Рада Суддів
України

uaUA enEN

13.05.2021, 13:49

​Обговорення доцільності діяльності ТУ ДСА України – нарада з представниками Волинської, Донецької та Житомирської областей ​Обговорення доцільності діяльності ТУ ДСА України – нарада з представниками Волинської, Донецької та Житомирської областей

13 травня 2021 року відбулася робоча зустріч Голови Ради суддів України Богдана Моніча з начальниками територіальних управлінь та головами апеляційних й місцевих загальних судів Волинської, Донецької та Житомирської областей щодо діяльності територіальних управлінь Державної судової адміністрації України. 

Нагадаємо, що Рада суддів України у квітні цього року ініціювала у суддівській спільноті обговорення діяльності територіальних управлінь Державної судової адміністрації України. Як зазначив у вступному слові Голова Ради суддів України Богдан Моніч, сама дискусія була започаткована делегатами XVIII чергового з'їзду суддів України, яких вкрай обурив незадовільний стан фінансування судової влади у частині місцевих загальних та апеляційних судів. Тоді делегати з'їзду проголосували за рішення, яким визнали роботу ДСА України недостатньою у питаннях фінансового та матеріально-технічного забезпечення судів України. "Нам зараз важливо зібрати думки з усіх регіонів України з тим, щоб ретельно проаналізувати ситуацію, врахувати конструктивні пропозиції щодо оптимізації роботи територіальних управлінь, зважити всі "за" і "проти" їхньої діяльності, попередити ризики й визначитися врешті-решт, у якому напрямку нам далі рухатися", - інформував Богдан Моніч.

Він також зазначив, що перше таке обговорення відбулося з судами Вінницької області. Нині в обговоренні беруть участь представники трьох областей, а це: голови місцевих судів регіонів, голови апеляційних судів, начальники територіальних управлінь, керівники апарату судів та інші зацікавлені представники суддівської спільноти. 

Відтак, начальники ТУ ДСА України: Волинської області Наталія Коцирій, Донецької - в.о. начальника управління Сергій Музикант, Житомирської – Василь Морей, коротко і по суті надали інформацію про діяльність управлінь, з якої було зрозуміло, що обсяги робіт, котрі виконуються працівниками територіальних управлінь значно більші, ніж тільки матеріально-технічне і фінансове забезпечення.

На їхню думку, якщо говорити про передачу окремих повноважень від ТУ ДСА України до апеляційних і місцевих судів, то потрібно, найперше, визначитися з доцільністю та обґрунтованістю такої передачі. Разом з тим, ніхто з учасників обговорення не заперечував проти вдосконалення діяльності ДСА України, як інституції. 

"Якщо говорити про ті зміни, в мовах і вимогах сьогодення, потребує вдосконалення робота всіх державних органів. Тому ані ДСА України, ані територіальні управління, ані суди не є винятком. Але, в такому випадку, варто говорити про якісь певні корекції підходів, напрямків, навіть корекції роботи адміністраторів-управлінців, але не руйнація системи в цілому", - підкреслила керівник територіального управління ДСА України у Волинській області Наталія Коцирій. 

Її позицію підтримали й представники інших областей України, які брали участь в обговоренні. Щодо передачі функцій ТУ ДСА України апеляційним судам, то захоплення від цієї ідеї голови судів та судді не висловили. На їхню думку, подібна ідея несе в собі значні ризики, а з огляду на чергову реформу місцевих загальних судів у світлі адміністративно-територіальної реформи, може мати катастрофічні наслідки. 

Підсумовуючи обговорення теми, Голова Ради суддів України Богдан Моніч звернувся до учасників наради з проханням надіслати на адресу Ради свої пропозиції та бачення покращення роботи ДСА України та її територіальних управлінь. 

"Ми будемо доносити вашу позицію до законодавців, наших міжнародних партнерів, до Вищої ради правосуддя, керівників вищих органів державної влади з тим, щоб запобігти прийняттю неконструктивних рішень щодо органу судової влади, яким є ДСА України", - наголосив Богдан Моніч. 

Пресслужба РСУ