Рада Суддів
України

uaUA enEN

07.12.2018, 13:52

Олег Ткачук: "Єдиним носієм судової влади в Україні є суддя і рішення КС цьому чергове підтвердження" Олег Ткачук:

7 грудня відбулося чергове засідання Ради суддів України. На порядок денний засідання було винесено три питання, серед яких, чи не найголовнішим, було питання про забезпечення дотримання гарантій незалежності суддів в умовах судової реформи. В обговоренні цього питання також взяли участь Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк та заступник Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна. Мова йшла про фінансове забезпечення суддівської незалежності, формування бюджету судової гілки влади, створення служби судової охорони і про облаштування приміщень судів, про проведення кваліфікаційного оцінювання суддів і терміни їх призначення після рекомендацій Вищої ради правосуддя, власне, йшлося про всі ті питання, що стосуються забезпечення дотримання гарантій незалежності суддів в умовах судової реформи.

Відкриваючи засідання, Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що єдиним носієм судової влади в Україні є суддя і рішення Конституційного Суду, що було прийняте четвертого грудня і стосувалося суддівської винагороди, є цьому черговим підтвердженням. "У рішенні вказано, що "зменшення органом законодавчої влади розміру посадового окладу судді призводить до зменшення розміру суддівської винагороди, що, у свою чергу, є посяганням на гарантію незалежності судді у виді матеріального забезпечення та передумовою впливу як на суддю, так і на судову владу в цілому", - зацитував рішення Конституційного Суду Олег Ткачук. "Це означає, що всі зусилля, що докладалися органами судової влади для забезпечення гарантій суддівської незалежності, знайшли своє підтвердження в рішенні КСУ. Ми усі бачимо, що у судовій системі відбуваються зміни, і зміни позитивні, тому нам потрібно говорити про те, як нам всередині судової системи домогтися того, щоб ці зміни продовжились. Бо і управління, яке здійснюється у судовій системі, здійснюється саме всередині, а не ззовні, тому, нам потрібно докладати зусилля, щоб гідно працювати у напрямку покращення ситуації", - сказав Голова Ради суддів України. Голова Верховного Суду Валентина Данішевська також підкреслила, що "засади судової реформи мають зберігатися і дотримуватися їх повинні не тільки суди, а й усі органи влади, які приймали, у свій час, закони, направлені на впровадження судової реформи".

У свою чергу Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк найперше звернув увагу делегатів з'їзду суддів України на ті завдання, які пов'язані з обранням членів Вищої ради правосуддя. "На з'їзді суддів України суддівська спільнота має обрати таких членів Ради, які окрім щоденної роботи щодо дисциплінарних проваджень, кадрових проваджень, представницької діяльності, могли б займатися і нормотворчою роботою, від якої залежить функціонування судової влади загалом", - наголосив Ігор Бенедисюк.

Що стосується відновлення виплат суддям місцевих суддів, то заступник Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна зазначила, що вони відновляться з четвертого грудня, дня прийняття рішення Конституційним Судом України.

У підсумку засідання члени Ради суддів України затвердили проекти Типового положення про апарат суду, Державну судову адміністрацію та її територіальні управління і проголосували за заохочення працівників суду Грамотами та Подяками Ради з нагоди професійного свята.

Того ж дня члени Ради суддів України зустрілися з кандидатами на обрання членами Вищої ради правосуддя з'їздом суддів України.

Відео зустрічі можна переглянути тут.

Прес-служба РСУ