Рада Суддів
України

uaUA enEN

08.10.2018, 05:35

Олег Ткачук: "Напади на суддів – це прояв крайнього виклику державі" Олег Ткачук:

"Напади на суддів – це прояв крайнього виклику державі. Я вважаю це злочином проти держави, бо саме судді уповноважені на виконання найважливіших її функцій", - сказав голова Ради суддів України Олег Ткачук під час зустрічі з суддями Шевченківського районного суду міста Києва. 

У п'ятницю, 5 жовтня, Голова Ради суддів України взяв участь у зустрічі суддів Шевченківського районного суду з представниками правоохоронних органів району, де обговорювалися питання безпеки суддів і запобігання тиску на них. Мова йшла про розслідування справи про погрози, які отримували судді через один з мобільних додатків на свої телефони та знаходили на вітровому склі своїх автомобілів.

Представники правоохоронних органів району, які також брали участь у нараді, були небагатослівні: справа розслідується, задіяні відповідні технічні і людські ресурси, підозрюваних поки що немає. Відтак, вони переконані, що позаяк погрози розсилалися через мобільний додаток і цей прийом аналогічно було застосовано проти суддів Харківського апеляційного суду, робота фахівців з кіберполіції та запити на ресурси, яким належать мобільні додатки, все ж дадуть позитивні результати.

Цю інформацію підтвердив і народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ України, який теж був запрошений на зустріч, Антон Геращенко. "Ми зіткнулися із зухвалим використанням мобільних додатків для залякування і тиску на суддів. Якщо хтось думає, що у такий спосіб йому вдасться заховатися у мережі Інтернету і цей метод спрацює – він глибоко помиляється", - наголосив парламентар. Він також додав, що вже настав час для розуміння того, що "кожен громадянин, який приходить в суд, повинен його поважати".

У відповідь Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що суддівська спільнота не буде мовчати про будь-які прояви неповаги, тиску та погроз на адресу суддів. "Зараз для нас настав час істини, - звернувся Голова Ради до колег, - ми пройшли всі кола оцінювання, очищення, перевірки майнового стану і доброчесності, наші декларації знаходяться у відкритому доступі, ми підтвердили свою здатність до здійснення правосуддя і ми не повинні мовчати, бо, на моє глибоке переконання, суд – це основа безпеки держави. І підривати її ніхто не має права". 

Олег Ткачук також висловив свою думку щодо "закриття" декларацій суддів, які знаходяться у відкритому доступі і, з якими пов'язуються останні напади на суддів. "Відкриті декларації суддів були вимогою часу та суспільства. Більшість з нас витратили багато сил і часу для того щоб відновити своє чесне ім'я, а з ним і довіру до суду, тому ми не можемо говорити про їх закриття, ми можемо говорити тільки про зміни в законодавстві, які стосуються, до прикладу, терміну внесення змін щодо майнового стану, чи про електронну реєстрацію усіх, хто заходить у реєстри, але про повне "закриття" мова не йтиме", - зазначив Олег Ткачук. 

Голова Ради наголосив, що попри тиск і погрози, які відчувають судді, ситуація у суспільстві у ставленні до суддів і судів змінюється на краще. З огляду на те, що зустріч відбувалася напередодні відзначення в Україні професійного свята Дня юриста, Олег Ткачук щиро привітав колег, побажав їм успіхів у роботі, щастя й затишку у родинах, здоров'я і мужності.  

Прес-служба РСУ.