Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.05.2018, 10:23

Олег Ткачук:"Наявність у судах однакових проблемних питань свідчить про системні речі, які мають буті змінені" Олег Ткачук:

Активні представники судової спільноти зібрались на Запорізький судовий форум "Судове адміністрування". З вітальною промовою звернувся до присутніх очільник органу суддівського самоврядування Олег Ткачук. Він розповів про вже проведену роботу та про плани Ради суддів України.

"Ми вирішили відвідати якомога більше судів для того, щоб зрозуміти з якими проблемними питаннями стикаються судді кожного дня. Ми вже відвідали суди Луганщини, Львівщини, Донеччини та міста Києва і зрозуміли, що питання всюди майже однакові, а це означає, що ми маємо справу з системними речами, які мають буті змінені" - поділився планами з присутніми Голова Ради суддів України. Він зауважив, що організація роботи судів та розробка і виконання заходів щодо забезпечення незалежності судів і суддів є пріоритетними для РСУ.

"Судова влада проявляється в діяльності судді. Лише суддя відправляє правосуддя і тільки від нього залежить те, яким чином буде розвиватись судова влада. Рада суддів України є представництвом кожного судді. Від нас і нашої діяльності залежить вирішення багатьох питань, а також контроль за організацією роботи судів - це функції, які передбачені Законом України. Щоб залишатись на оперативному зв'язку із суддівською спільнотою в Раді суддів існує інститут уповноважених Ради в областях" - зауважив Голова Ради суддів.

Він розповів присутнім, що на кричущі випадки неповаги до суду, блокування роботи судів, шляхом блокування приміщень суду, зокрема блокування залів засідань, хуліганське поводження під час засідання, застосування щодо суддів насильства, публічного приниження честі та гідності, пошкодження їх майна, тиску та неправомірні втручання у процес здійснення судочинства з боку громадян та їх об'єднань, має бути відповідна, жорстка реакція. І саме тому на останньому засіданні 18 травня Рада суддів України прийняла рішення №22, яким визначила необхідність звернутися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, керівників правоохоронних органів з вимогою дотримуватися загальновизнаних стандартів поваги до авторитету суду під час публічних виступів, а також посилити взаємодію з виконавчою та законодавчою гілками влади з питань забезпечення авторитету судової влади.

На думку Олега Ткачука, ціла низка проблемних питань, з якими стикаються судді, а це дискримінація в розмірі суддівської винагороди, не належна організація роботи суду, занедбані приміщення, в яких розташовані суди, та низький рівень правової освіти у суспільстві призводять до того, що про забезпечення незалежності суддів і судів, говорити складно, не те що її відстоювати.

Під час форуму було розглянуто й інші питання, які обговорюються у судовій владі. Зокрема, представник Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, заступник Голови Комісії Станіслав Щотка розповів про управління багатовекторними процесами у ВККС та етапи оцінювання. Про комунікаційну діяльність, як складову судового адміністрування, доповідала Зоя Плеханова, суддя Закарпатського окружного адміністративного суду, а Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк поінформував присутніх про наявні можливості і ресурси, а також про актуальні фінансові потреби органів та установ системи правосуддя.

Форум Асоціації розвитку суддівського самоврядування України "Судове адміністрування", відбувся в рамках реалізації грантового проекту "Підтримка розвитку суддівського самоврядування" за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Нове правосуддя".

Прес-служба РСУ