Рада Суддів
України

uaUA enEN

17.07.2018, 06:17

Олексій Котеньов: "Відповідальність за реформу у сфері виконання судових рішень лежить на всій юридичній спільноті" Олексій Котеньов:

За підтримки Проекту USAID спільно з Асоціацією приватних виконавців України в Апеляційному суді Харківської області 06 липня 2018 року відбулася Практична конференція "Взаємодія приватного виконавця з органами судочинства та державної влади під час виконання рішень".

В Практичній конференції взяли участь Олексій Котеньов, член Ради суддів України, судді Апеляційного суду Харківської області, члени Асоціації приватних виконавців, представники Міністерства Юстиції України, президент та члени ГО "Асоціація суддів Харківської області", представники ГО "Асоціація правників України", представники Бюро приватних виконавців "Альтернатива".

Учасники конференції мали можливість презентувати свою діяльність, обмінюватися думками та ділитися вже накопиченим досвідом практики з певними проблемними питаннями.

"Захист прав людини - найголовніша національна цінність, що визначена Основним Законом України. Однак прийняття рішення судом на захист порушених прав громадян не завжди гарантує його втілення у життя, адже часто без примусового виконання такі рішення, на жаль, залишаються тільки словами на папері. А тому важко переоцінити важливість етапу виконання судових рішень у контексті права доступу до правосуддя", - такими словами розпочав свій виступ член Ради суддів України Олексій Котеньов.

Європейський суд з прав людини неодноразово наголошував у своїх рішеннях, що "право на звернення до суду було б ілюзорним, якби національна правова система дозволяла, щоб остаточне, обов’язкове для виконання судове рішення залишалося невиконаним на шкоду одній зі сторін". За офіційною статистикою близько 80% звернень до ЄСПЛ стосуються саме проблематики невиконання рішень українських судів.

"Рада суддів України впевнена, що впровадження інституту приватних виконавців зможе значно підвищити ефективність виконавчого провадження як завершальної стадії судового процесу. Зокрема, про це уже на сьогодні свідчить звіт Міністерства юстиції України, відповідно до якого за 2017 рік в Україні в три рази збільшилася кількість виконаних судових рішень у цивільних та господарських справах – з 6% у 2016 році до 18% у 2017" - зазначив Олексій Котеньов.

Закцентувавши увагу учасників конференції на наявності законодавчо встановлених вимог щодо освітнього рівня та стажу роботи нової юридичної професії приватного виконавця, Олексій Котеньов вказав, що такі вимоги Рада суддів України вітає перш за все тому, що високий фаховий рівень приватного виконавця дозволить виконувати судові рішення з максимальною ефективністю - без спотворення їх змісту, тобто, надаватиме юридичні послуги громадянам на найвищому рівні, що позитивно вплине на імідж судової влади у тому числі.

"Рівень освіти і підготовленості юриста для здійснення діяльності приватного виконавця, його професійні та моральні якості в певній мірі є гарантом здійснення ним своєї діяльності щодо виконання рішення суду, винесеного на захист порушеного права, у тій мірі, щоб у вітчизняній правовій системі реалізовувався принцип верховенства права. У цілому це також є індикатором для визначення України як правової держави", - наголосив член Ради суддів України.

Оскільки функція контролю за виконанням судового рішення належить саме суду, цілком правильним є передбачене законом включення представників суддівської спільноти, які призначаються Радою суддів України, до складу Кваліфікаційної та Дисциплінарної комісій приватних виконавців.

Завершуючи свій виступ, Олексій Котеньов зазначив, що відповідальність за реформу у сфері виконання судових рішень лежить не тільки на Міністерстві юстиції України, а й на юридичній спільноті в цілому, що полягає і у популяризації професії приватного виконавця, і у налагодженні механізмів ефективної взаємодії приватних виконавців із судом та з іншими державними органами.

Рада суддів України сподівається на плідну співпрацю із Асоціацією приватних виконавців у сфері взаємодії приватних виконавців із судовою гілкою влади з метою швидкого та ефективного виконання судових рішень для утвердження принципів верховенства права в Україні.

Прес-служба РСУ