Рада Суддів
України

uaUA enEN

11.09.2019, 09:46

Олексій Котеньов відвідав Миргородський міськрайонний суд Полтавської області Олексій Котеньов відвідав Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Минулого тижня член Ради суддів України, суддя Харківського окружного адміністративного суду Олексій Котеньов відвідав з робочим візитом Миргородський міськрайонний суд Полтавської області, під час якого разом з головою суду Валентиною Куцин, суддями Світланою Андрущенко-Луценко та Олександром Городівським, керівником апарату Лідією Іванко оглянули приміщення Миргородського міськрайонного суду Полтавської області, обговорили проблемні питання щодо здійснення судочинства та організації роботи апарату суду.

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області утворений шляхом об’єднання Миргородського міського та районного судів у 2004 році, за штатом у суді має працювати 7 суддів та 32 працівники апарату суду.

Голова суду Валентина Куцин говорить, що найболючішим питанням є укомплектованість суду, адже вона становить 43 % суддів від штатної кількості.

"Незважаючи на значне навантаження, оскільки в Миргородському міськрайонному суді Полтавської області здійснюють судочинство лише 3 судді, розгляд справ проводиться в розумні строки", - розповідає Валентина Куцин.

Так, станом на 04 вересня 2018 року середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в розрахунку на одного суддю складала 808. А вже станом на 04 вересня 2019 року ця кількість зросла до 1160 справ і матеріалів на одного суддю, тобто на 352 справи і матеріали або на 43,6%. При цьому кількість цивільних справ зменшилась порівняно з минулим роком, а от кримінальних – зросла.

"Основною проблемою Миргородського міськрайонного суду Полтавської області є відсутність судової охорони, що унеможливлює безпечне перебування громадян та працівників у приміщенні суду та виконання всіма судовими розпорядниками суду посадових обов’язків, передбачених законодавством", - говорить керівник апарату Лідія Іванко, розповідаючи про забезпечення охорони суду.

У неробочий час охорона приміщення здійснюється засобами сигналізації, виведеної на пульт Поліції охорони (Державної служби охорони), а в робочий час – відсутня, хоч для забезпечення безпеки перебування відвідувачів і працівників чергові розпорядники чергують у приміщенні суду. Вхід до приміщення обладнаний арковим металодетектором та турнікетом.

Обговорили також матеріальне забезпечення суду – приміщення площею 821,9 м2 побудовано у 1980 році. Останніми роками поступово проводиться ремонт: у 2017 році – коридору та кабінетів на третьому поверсі приміщення суду, у 2018 – підвального приміщення, де зараз облаштовані архівні кімнати, а також кімнати для конвою та утримання осіб, взятих під варту, у 2019 році замінено бетонний навіс над входом у приміщення суду на металевий, який захищає майданчик на вході до будівлі від атмосферних опадів, на запасному виході із суду облаштовано пандус з поручнями з двох боків.

У суді 4 зали судових засідань із загородженнями для підсудних зі спеціального захисного скла. Вони облаштовані системами відеоконференцзв’язку. Загалом рівень матеріально-технічного забезпечення в суді називають задовільним та окремо зазначають, що порівняно з 2018 роком заробітна плата працівників суду дещо нижча.

У суді також не забувають про просвітницьку роботу та налагодження зв’язків з громадськістю – суддею-спікером є Олександр Городівський, функції прессекретаря виконує помічник голови суду Анжела Брилліантова. Згідно з рейтингом інформаційної відкритості судів, який проводився на Майданчику правничих комунікацій "Справедливий суд", за активністю наповнення розділу "Новини" Миргородський міськрайонний суд Полтавської області посідає перше місце в області та десяте в країні. Щотижня розміщують на веб-сторінці суду оперативну інформацію про підсумки його роботи та просвітницьку діяльність.

Упродовж 2018 – 2019 років суд провів тричі дні відкритих дверей та "Урок справедливості" для дітей шкіл м. Миргород, під час яких школярі ознайомилися з принципами роботи суду. В ігровій формі діти отримали інформацію про особливості ведення кримінального процесу, використання системи відеоконференцзв’язку під час допитів «залегендованих» свідків, а також про символи судової влади та інше.

"Під час спілкування із суддями Миргородського міськрайонного суду Полтавської області не оминули увагою одну з найактуальніших проблем – проходження кваліфоцінювання, яке пройшов лише суддя Олександр Городівський, оскільки брав участь у конкурсі у Верховний Суд, судді Валентина Куцин і Світлана Андрущенко-Луценко – склали кваліфікаційний іспит та очікують проведення співбесіди, - говорить член Ради суддів України Олексій Котеньов. – Про таку ситуацію у Раді суддів знають, та намагаються допомогти суддям з її вирішенні, про що свідчать численні рішення та звернення до ВККС. Зараз будемо з’ясовувати, коли суддям Миргородського міськрайонного суду чекати виклику на співбесіду."

Щодо охорони суду Олексій Котеньов наголосив, що відсутність належної охорони приміщень судів підриває авторитет правосуддя та ставить під загрозу можливість безстороннього та незалежного функціонування судової системи.

"З квітня 2019 року створена та зареєстрована як юридична особа Служба судової охорони, 25 та 26 липня 2019 року відбувся конкурс на вакантні посади центрального органу управління та територіальних управлінь ССО. Рада суддів України спільно з Вищою радою правосуддя, так би мовити, тримають руку на пульсі проблеми охорони судів. За умови належного фінансування та оперативного вирішення питання кадрового наповнення маю надію, що до середини наступного року проблема безпеки суддів буде остаточно розв’язана, у тому числі й у Миргородському міськрайонному суді, - розповів Олексій Котеньов. – На жаль, на сьогодні така проблема є в більшості судів. Однак, не зважаючи на це, за результатами робочого візиту можу зробити висновок про злагоджену та плідну роботу усього колективу Миргородського міськрайонного суду – як і щодо показників розгляду справ, так і щодо комунікативної і просвітницької діяльності суду. Враження від приміщення і його відповідності критеріям доступу громадян до правосуддя також позитивні", – підсумував візит член Ради суддів України Олексій Котеньов.  

Пресслужба РСУ