Рада Суддів
України

uaUA enEN

13.04.2018, 14:25

Олена Журавська: "Нульовий рівень толерантності до корупції має стати нормою для кожного судді і працівника суду". Олена Журавська:

12 квітня 2018 року на засіданні Ради суддів України було розглянуто питання розробки та організації заходів щодо незалежності суддів. Право на незалежний і безсторонній суд гарантовано статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Але це не тільки право людини на незалежний суд, але й обов’язок держави та суду бути незалежними в процесі прийняття рішень, неупереджено виконувати свої функції.

Останнім часом засоби масової інформації неодноразово повідомляли про випадки корупційних діянь та інших правопорушень, вчинених як суддями, так і працівниками суду. Подібні випадки, хоча і є поодинокими, але призводять до дестабілізації діяльності судової влади, руйнують сподівання суспільства на ефективність діяльності судових органів, завдають непоправної шкоди авторитету судової влади в Україні.

Рада суддів України засуджує будь-які прояви корупційних та інших протиправних діянь у суддівській спільноті і визнає їх такими, що нівелюють зусилля Ради та суддівського корпусу скеровані на відновлення довіри до судової влади та підвищення авторитету її представників на місцях, оскільки судова реформа створює новий формат правосуддя, що ґрунтується на засадах максимальної прозорості роботи та громадського контролю за діяльністю судової системи в цілому і кожного судді зокрема.

Рада суддів України та суддівська спільнота сподівається, що правоохоронні органи, по кожному факту вчинення суддею чи працівником суду кримінального правопорушення проводитимуть ретельне, об'єктивне та неупереджене розслідування на підставі зібраних, в передбаченому законом порядку, доказів, з урахуванням всіх обставин по справі.

Ми сподіваємося, що спільними зусиллями суддівської спільноти, правоохоронних органів та наших громадян зможемо викорінити таке ганебне явище, як корупція із  нашого життя.

Олена Журавська, голова Комітету Ради суддів України з питань забезпечення незалежності суддів