Рада Суддів
України

uaUA enEN

15.05.2018, 10:18

Під час кваліфікаційного оцінювання вже 10 % суддів не підтвердили відповідності займаній посаді – ВККС Під час кваліфікаційного оцінювання вже 10 % суддів  не підтвердили відповідності займаній посаді – ВККС

У рамках судової реформи в Україні продовжується кваліфікаційне оцінювання суддів. Станом на 14 травня 2018 року 10% суддів, які пройшли кваліфікаційне оцінювання, не підтвердили відповідності займаній посаді.

Для першої тисячі суддів місцевих та апеляційних судів зараз триває останній етап кваліфікаційного оцінювання – «Співбесіда». Загалом з 23 березня по 14 травня 2018 року Комісія у складі чотирьох окремих колегій провела співбесіди з 694 суддями. За результатами ухвалено такі рішення:

518 суддів підтвердили відповідність займаній посаді;

18 суддів не підтвердили відповідності займаній посаді (16 з них без висновків Громадської ради доброчесності);

стосовно 2 суддів припинено оцінювання (у зв’язку зі звільненням);

стосовно 29 суддів зупинено оцінювання (через відкриті дисциплінарні справи у ВРП, а також наявність ознак дисциплінарного проступку в діях судді);

стосовно 122 суддів оголошено перерву;

стосовно 5 суддів відкладено розгляд питання.

Не склали іспиту 37 суддів за результатами перевірки тестових та практичних завдань, а отже, стосовно них ухвалюються рішення про невідповідність займаній посаді.

Таким чином, станом на 14 травня 2018 року щодо 573 суддів завершено процедуру кваліфікаційного оцінювання, а саме: 518 суддів (90%) будуть рекомендовані Вищій раді правосуддя для призначення на відповідні посади; 55 суддів(10 %) з тих, хто не склав іспиту або не пройшов співбесіди, будуть рекомендовані до звільнення.

Загалом під час процедури оцінювання 999 суддів  - 28 суддів написали заяву про звільнення з посади.

Перерву стосовно 127 суддів оголошено через наявність питань у Комісії щодо інформації, яка міститься в досьє судді, а також через висновки Громадської ради доброчесності, надані Комісії з неналежним їх оформленням, зокрема із відсутніми підписами членів ГРД, які за них голосували. Для того, щоб ВККСУ могла врахувати ці висновки, ГРД було надано додатковий час для впорядкування документації.

Нагадаємо, щокваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді запроваджено у рамках судової реформи для всіх суддів України. Для першої тисячі суддів оцінювання оголошено 22 жовтня 2017 року і триває вже 7 місяців. До початку кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді кількість вакансій в місцевих та апеляційних судах України вже становила 28% від загальної чисельності суддів країни.

Із числа суддів, які пройшли оцінювання, перші 96 суддів, призначені на посаду строком на 5 років, у яких закінчились повноваження, за його результатами вже рекомендовані Вищій раді правосуддя для призначення на посади та розпочнуть відновлювати правосуддя в судах. Співбесіди з рештою суддів з першої групи продовжаться 15 травня 2018 року. Друга група суддів наразі складає іспити, після чого пройде психологічні тестування, перевірку досьє та співбесіди з членами Комісії.

За інформацією прес-служби Комісії

Прес-служба РСУ