Рада Суддів
України

uaUA enEN

04.12.2023, 08:04

​Пілоти, навідник на Грозу та СБУ: 22 справи, за якими радимо стежити цього тижня ​Пілоти, навідник на Грозу та СБУ: 22 справи, за якими радимо стежити цього тижня

Зґвалтування на Київщині. Михайло Романов - російський командир, підрозділ якого окупував Київщину навесні 2022 року. Слідство вважає, що він убив чоловіка, а потім разом із побратимами зґвалтував жінку. Місцеві мешканці знайшли його сторінку “ВКонтакті”. Романова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 6 грудня о 12:30  в Солом'янському районному суді (in absentia).

Експрацівник СБУ Херсонщини.  Олексій Сидорович - колишній заступник начальника інформаційно-аналітичного відділу СБУ в Херсонській області. Прокуратура встановила, що він у 2021 році передавав до Росії інформацію щодо військової оборони, зокрема щодо мобілізаційної готовності, проведення антитерористичних навчань, оперативно-розшукової діяльності та суспільно-політичної обстановки на Херсонщині. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 6 грудня о 16:30  в Солом'янському районному суді.

Розстріл автівок для розваги.  Павел Бабалич - російський капітан, командир парашутно-десантної дивізії, яка окупувала Київщину. Його підрозділ зайняв населені пункти Немішаєве та Микуличі в Бучанському районі, там облаштували бойові позиції для наступу на Київ на Варшавській трасі. На початку березня він нібито наказав розстрілювати цивільні автомобілі “для розваги”. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 5 грудня о 12:00  в Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Посилки в Росію. Сергій Іванісов - російський військовий нацгвардії РФ. Іванісов виніс із приватного будинку у Блиставиці Бучанського району чоловічий одяг, взуття, дві машинки для стрижки, нетбук, мобільний телефон. Із Білорусі він надіслав посилку в Рубцовськ вагою 5,68 кг. Його обвинувачують у порушенні звичаїв і законів війни.

Засідання призначено на 8 грудня о 14:00  в Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Катування. Василь Полтінін - російський сержант десантно-штурмової бригади. Під час окупації Вишгородського району в селі Катюжанка незаконно обшукував будівлі в пошуках військових ЗСУ та правоохоронців. У подальшому їх утримували та катували. Його обвинувачують у порушенні звичаїв та законів війни.

Засідання призначено на 5 грудня о 11:00  у Вишгородському районному суді Київської області (in absentia).

Мародерство на Київщині. Максим Орехов — навідник-оператор і заступник командира бойової машини. У березні 2022 року він, за інформацією обвинувачення, разом зі спільниками пограбував будинок у селі Мощун на Київщині. Вони викрали майна майже на 58 тисяч гривень: відеокамеру, фотоапарат, золоті сережки, готівку в гривнях, набори інструментів. Орехова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 8 грудня об 11.30  в Києво-Святошинському районному суді Київської області (in absentia).

Пілот із Криму. Нагадуємо про справу українського пілота, який незаконно переправляв людей із Росії до окупованого Криму. Микола Короп - диспетчер окупаційної Кримаеронавігації, який працевлаштувався до однієї з українських авіакомпаній. Його обвинувачують у незаконному переправленні осіб через державний кордон і виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.Засідання призначене на 4 грудня о 12:30  в Бориспільському міськрайонному суді Київської області.

“Ветеран ДНР”. Андрій Пронін - торговець із Горлівки, який добровільно в 2018 році пішов до “армії ДНР”. ЗСУ взяли його в полон біля Красногорівки, що на Донеччині. Пронін каже, що пішов воювати через гроші, а “проти України він нічого не мав”. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 7 грудня о 13:00  в Дружківському міському суді Донецької області.

Вербування українських льотчиків. Руслан Масюк - уродженець села Моніно Московської області, громадянин України, мешканець окупованого Бердянська, військовий пілот у відставці. Він запропонував командиру бомбардувального полку РФ вербувати українських пілотів і збирав інформацію від колишніх однокурсників. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 4 грудня о 14:30  в Жовтневому районному суді міста Запоріжжя (in absentia).

“Директор” ЗАЕС. Із березня 2022 року ЗАЕС, яка розташована в Енергодарі і є найбільшою в Європі, перебуває в окупації. За цей час Росія неодноразово порушила принципи ядерної безпеки, розміщуючи там військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал станції. Юрій Черничук - новий “директор” Запорізької АЕС. До цього він був головним інженером в “Енергоатомі”. Він наказував українським працівникам станції запустити четвертий блок на станції. Через дефіцит працівників Черничук закликав українських працівників підписувати контракти з Росією. Йому інкримінують пособництво державі-агресору.

Засідання призначене на 4 грудня о 14:00  в Ленінському районному суді Запоріжжя (in absentia).

Справа судді Богомолової. Лариса Богомолова - колишня суддя Бердянського міськрайсуду. Прокуратура встановила, що вона з власної ініціативи почала співпрацювати з ФСБ: здавала інформацію про переміщення ЗСУ, схиляла колег до співпраці з окупантами. Зокрема, вважають, що Богомолова передала дані про маршрут азовців, так їх вистежили та вбили. Вона також передавала росіянам дані готових до співпраці. Та чомусь в окупації вона не залишилась і переїхала до Полтави, де її обрали головою суду. Там Богомолову й затримали. У справі вже декілька разів судді заявляли самовідвід, а обвинувачена клопотала про закритий процес. Наразі справу слухають по суті.

Засідання призначене на 5 грудня о 15:00  в Хортицькому районному суді Запоріжжя.

Катування патріотів. Аюб Ельдаров - підполковник із Дагестану, командир батальйону 96-го полку оперативного призначення 46-ї окремої бригади військ росгвардії. Його призначили «комендантом селища Чернігівка» у Бердянському районі. Він сформував каральні загони. За його наказом окупанти розшукували українських патріотів, а потім викрадали їх. Цивільних звозили до катівні, застосовували жорстокі тортури з використанням отруйних хімічних речовин та електроструму. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 4 грудня о 13:00  в Вільнянському районному суді Запорізької області (in absentia).

“Війна братніх народів”. Павло Ярош звертався від імені своєї ГО "Ярош "Україна" понад усе" до СБУ з проханням порушити справу проти президента Володимира Зеленського через "державну зраду". За час повномасштабної війни Росії проти України Ярош поширював заяви про війну "братніх слов’янських народів" і "тотальне знищення українських і російських чоловіків". Його обвинувачують у виправдовуванні російської агресії.

Судове засідання призначене на 4 грудня о 14:00  в Київському районному суді Одеси.

Коригування на Одещині. Нагадуємо про справу Івана Лупу з Одеси. Прокуратура встановила, що він передавав інформації підполковнику розвідувальної служби. Його обвинувачують у державній зраді, зокрема в передачі даних про позиції ЗСУ та переміщення військової техніки в Одеській області. Свою вину на суді підсудний не визнає.

Засідання призначене на 7 грудня о 09:00 в Малиновському районному суді Одеси.

Боєць “ДНР” з Одеси. Артем Перемишленко - громадянин України, народився та проживав в Одеській області. У березні 2015 року добровільно вступив до батальйону “Спарта ДНР” та отримав позивний «Хантер». У 2016 отримав поранення, виїхав на підконтрольну територію України. Згодом він повернувся на постійне місце проживання на Одещині. Йому інкримінують створення терористичної групи чи організації.

Засідання призначене на 7 грудня о 14:15  в Приморському районному суді Одеси.

Зґвалтування в окупації. Олександр Рубанов - російський військовий 34-ї окремої мотострілецької бригади, який брав участь в окупації Херсонщини. Військові окупували територію Бериславського району, проводили регулярні рейди по будинках, принижували та залякували цивільних. Під час одного з таких рейдів заселився в будинок місцевої жительки, погрожував їй та її дитині. Тримаючи біля неї ніж, він зґвалтував жінку. Його обвинувачують за статтею 438 КК України.

Засідання призначене на 8 грудня о 11:30  в Приморському районному суді Одеси (in absentia).

Навідник на Грозу. Володимир Мамон раніше працював поліцейським конвойної служби на Харківщині. Після окупації частини Харківщини в березні 2022 року почав співпрацювати з росіянами. У липні 2022 року став “начальником відділу карного розшуку” Куп’янського райвідділу, який розмістився в селищі Шевченкове. 5 жовтня росіяни обстріляли село Гроза на Харківщині – балістична ракета влучила в кафе-магазин, де справляли поминки по військовому. СБУ повідомила, що навідниками цього удару можуть бути брати Володимир і Дмитро Мамони. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 7 грудня о 13:00  в Київському районному суді міста Полтава (in absentia).

Списки українських патріотів. Нагадуємо про справу Володимира Артюха - мешканця Сум, ексголови Держархіву Сумської області, який намагався передати окупантам списки з установчими даними українських патріотів, у тому числі бійців місцевої тероборони. СБУ затримала його під час спроби виконання завдання агресорів. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 7 грудня о 13:30  в Зарічному районному суді міста Суми.

Справа про зґвалтування на Харківщині. Еміль Ахмеров, Маммі Маммієв, Костянтин Шляпніков - командир полку, командир відділення та водій відповідно - російські військові, які окупували Харківщину. Прокуратура вважає, що вони зґвалтували дівчину в минулому році під час окупації.

Засідання призначене на 7 грудня о 10:00  в Дзержинському районному суді міста Харкова (in absentia).

Коригувальник по Харкову. Антон Ізмайлов - безробітний житель Харкова, уродженець міста Брянськ, якого завербували спецслужби Росії. Прокуратура вважає, що Ізмайлов коригував ракетні удари по Харкову: збирав інформацію про місця базування та маршрути ЗСУ на території міста. Його обвинувачують у поширенні інформації про ЗСУ, якої немає у вільному доступі.

Засідання призначено на 5 грудня о 13:00  в Комінтернівському районному суді Харкова.

Депутат на Харківщині. Микола Плутцов - депутат Шевченківської селищної ради Харківської області. Він підтримав окупантів та отримав від них дозвіл на торгівлю пальним. Для цієї діяльності він використовував місцеві АЗС та нафтобазу. Його обвинувачують у колабораційній діяльності.

Засідання призначене на 5 грудня о 11:30  в Орджонікідзевському районному суді Харкова.

Залякування пострілами. Олексій Улецький - військовий 74-ї окремої мотострілецької бригади РФ, який брав участь в окупації Чернігівщини. Для залякування стріляв у бік цивільних. Внаслідок пострілів двоє місцевих жителів отримали тілесні ушкодження. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 5 грудня о 10:00  в Чернігівському районному суді (in absentia).

Допит і побиття цивільних. Олександр Дударєв - військовий 74-ої окремої мотострілецької бригади, який брав участь в окупації Чернігівщини. Дислокуючись у селі Лукашівка, він разом зі ще одним військовим зайшли на приватне подвір'я одного з мешканців села та допитували про розташування ЗСУ. Вони побили чоловіка та стріляли йому під ноги. Дударєва обвинувачують у порушення законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 4 грудня о 10:00  в Чернігівському апеляційному суді (in absentia).

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 4-8 ГРУДНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.