Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.11.2017, 13:25

Пленум Верховного Суду обрав Голову ВС та секретаря Пленум Верховного Суду обрав Голову ВС та секретаря

Верховний Суд очолила Валентина Данішевська. Кандидатуру Валентини Данішевської підтримали 67 суддів із 111 зареєстрованих на Пленумі суддів Верховного Суду. На посаду Голови Верховного Суду претендувало троє кандидатів – Валентина Данішевська, Аркадій Бущенко, Володимир Кравчук. Загалом, за результатами голосування: за Аркадія Бущенка – 12 голосів; Володимира Кравчука – 21 голос. Валентина Іванівна була обрана на посаду Голови Верховного Суду шляхом таємного голосування строком на чотири роки. Після оголошення результатів голосування Голова Верховного Суду, яка входить до складу Вищої ради правосуддя за посадою, склала присягу. Раніше вона працювала адвокатом, директором благодійної організації «Центр комерційного права». Має значний суддівський досвід та є ідеологом багатьох реформ. Основними повноваженнями Голови Верховного Суду, зокрема, є забезпечення ефективного функціонування Верховного Суду, представництво Верховного Суду як найвищого суду в системі судоустрою України у зносинах з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами, а також із судовими органами інших держав, міжнародними організаціями.

Секретарем Пленуму Верховного Суду обрано Дмитра Луспеника У 2008 – 2011 рр. Дмитро Дмитрович працював суддею Верховного Суду України. У 2011 році обраний суддею Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Протягом тривалого часу Дмитро Луспеник був секретарем пленуму ВССУ та організовував його роботу. Заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, доцент – він має авторитет не лише серед суддів, а й науковців та адвокатів. Кандидатуру Дмитра Луспеника на посаду секретаря Пленуму Верховного Суду за поданням Голови Верховного Суду підтримало 107 суддів із 111 зареєстрованих на Пленумі. Відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» секретар Пленуму Верховного Суду організовує роботу секретаріату Пленуму, підготовку засідань Пленуму, забезпечує ведення протоколу та контролює виконання постанов, прийнятих Пленумом Верховного Суду.

Верховний Суд розпочне роботу 15 грудня 2017 року – рішення Пленуму Верховного Суду. 15 грудня 2017 року визначено днем початку роботи Верховного Суду. З початком роботи Верховного Суду набере чинності процесуальне законодавство. Нерозглянуті касаційні скарги, заяви, клопотання, подані до Верховного Суду України, ВССУ, ВГСУ, ВАСУ, буде передано до відповідних касаційних судів у складі Верховного Суду. Верховний Суд – найвищий суд у системі судоустрою України, єдиний для всіх судових юрисдикцій суд касаційної інстанції. У його складі діятимуть: Велика Палата Верховного Суду; Касаційний адміністративний суд; Касаційний господарський суд; Касаційний кримінальний суд; Касаційний цивільний суд. На сьогодні до Верховного Суду за результатами конкурсу призначено 113 суддів. До складу кожного касаційного суду входять судді відповідної спеціалізації. У кожному касаційному суді будуть створені судові палати з розгляду окремих категорій справ

Прес-служба РСУ