Рада Суддів
України

uaUA enEN

03.10.2016, 12:15

Пленум Верховного Суду України вважає неконституційним ліквідацію вищих судів і самого ВСУ Пленум Верховного Суду України вважає неконституційним ліквідацію вищих судів і самого ВСУ

Верховний Суд просить Конституційний Суд визнати неконституційним ліквідацію вищих спеціалізованих судів та конкурсний відбір суддів.

Відповідне рішення прийняв пленум Верховного Суду сьогодні, третього жовтня. За дане рішення проголосували 21 суддя, учасники пленуму.

У своєму поданні пленум просить Конституційний Суд визнати неконституційними положення нової редакції закону "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якими вищі спецсуди і діючий Верховний Суд України ліквідуються і замість них створюється новий Верховний Суд (без слова Україна) з 5 касаційними палатами.

Глава Верховного Суду Ярослав Романюк вважає, що в даній ситуації була порушена процедура ліквідації судів.

"Повноваження щодо ліквідації судів віднесені до повноважень президента України. Але рішення про ліквідацію Верховного Суду і вищих спецсудів чомусь прийняв інший орган – Верховна Рада", – сказав він.

Пленум також вважає неконституційним конкурсний відбір суддів в новий Верховний Суд.

Крім того, на думку членів пленуму, порушує Конституцію запровадження конкурсного відбору для суддів, у яких закінчився 5-річний термін повноважень.

Також пленум вважає, що судова реформа, яка набула чинності, вводить нерівність серед суддів, а саме, судді, які пройшли конкурсний відбір і кваліфікаційне оцінювання, будуть отримувати набагато більш високу заробітну плату ніж судді, які ще не пройшли ці процедури.

"Закон прийнятий на емоціях, закон прийнятий ситуаційно", – заявив Романюк.

Звернення до Конституційного Суду підтримала також глава Ради суддів України Валентина Сімоненко.

Прес-центр судової влади