Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.09.2018, 11:44

Політико-правовий форум "Перспективи та стратегії для України на 2019 рік" відбувся у Києві Політико-правовий форум

Голова Ради суддів України, суддя Великої Палати Верховного суду Олег Ткачук взяв участь у роботі політико-правового форуму "Перспективи та стратегії для України на 2019 рік", який відбувся сьогодні у Києві. До участі також були запрошені депутати Верховної Ради України та місцевих рад, судді та представники органів суддівського самоврядування, адвокати, прокурори, юристи, правозахисники, представники великого та середнього бізнесу. 

Форум мав за мету - створення постійної платформи для професійного обговорення питань роботи антикорупційних органів, нових органів досудового розслідування, незалежності у прийнятті ними рішень, а також для висвітлення актуальних питань у сфері правозастосування, довіри до судової та правоохоронної гілок влади. Окрім цього, учасники розглянули питання виборчих процесів під час президентських та парламентських виборів, зробили свої, попередні аналітичні прогнози, обмінялися досвідом роботи і попрацювали над професійною комунікацією між представниками юридичної і політичної сфер. 

Якщо говорити про теми, з якими виступали спікери, і які викликали жваве обговорення, то, в першу чергу, вони стосувалися актуальних питань, що пов'язані з реформуванням судової влади і формуванням єдності судової практики, змін до Конституції України загалом та в умовах передвиборчої кампанії, зокрема, які загрози тут виникають, а в цьому ключі, про кримінальні провадження стосовно політиків і державних діячів, що це - політичне переслідування чи встановлення справедливості.

Як зазначив Голова Ради суддів України, всі ці питання лежать у площині довіри до судової влади. "Перші результати судової реформи показали, що ми рухаємося у правильну напрямку, хоча на шляху до ефективного і справедливого правосуддя маємо постійно дбати і про законні й обґрунтовані судові рішення, і про дотримання судових процедур, визначених новими процесуальними кодексами, і про належно організацію роботи судів," – зазначив Олег Ткачук.

Разом з тим, на думку Олега Ткачука, суспільство, окрім часто безпідставної критики судів і суддів, має зважити на ту роль, яку судова влада відіграє в державі і на те, в яких непростих умовах працюють судді. "Середньомісячне судове навантаження на суддів, які слухають кримінальні і цивільні справи перевищує сто справ. Не менше навантаження у суддів адміністративної юрисдикції. В таких умовах саме адвокати і прокурори мають дбати про те, щоб сприяти суду у здійсненні правосуддя. Адже саме правосуддя - є основою, фундаментом держави", - наголосив очільник суддівського самоврядування. 

У підсумку зібрання учасники визначилися з першочерговими питаннями, які потребують спільного, як збоку політиків, так і правників, опрацювання та вирішення.

Прес-служба РСУ