Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.11.2021, 14:11

Представлено Висновок від КРЄС: "Еволюція судових рад та їхня роль у незалежних і неупереджених судових системах" Представлено Висновок від КРЄС:

29 листопада 2021 року в Києві було презентовано новий Висновок №24 Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) "Еволюція судових рад та їхня роль у незалежних й неупереджених судових системах".

Засідання круглого столу, під час якого було презентовано Висновок №24, було організовано Офісом Ради Європи в Україні та його проєктом "Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя" спільно з Верховним Судом.

Участь в обговоренні Висновку №24 Консультативної ради європейських суддів взяли керівники органів та установ системи правосуддя, які в силу своїх повноважень визначають рух судової влади України та відповідають за імплементацію європейських стандартів правосуддя у державі.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, який на засіданні круглого столу представляв вищий орган суддівського самоврядування зазначив, що в Україні під діяльність судових рад, про які йдеться у новому Висновку, частково підпадає Рада суддів України, а головно - Вища рада правосуддя саме як судова рада у тому класичному розумінні, яке закладено у Висновку.

"Якщо говорити про висновок, який презентується, то він надзвичайно актуальний. Цього року, в Україні було прийнято цілий ряд законів, які мають забезпечити впровадження чергового етапу судової реформи. І, як на стадії прийняття відповідної реформи, так і на стадії її реалізації, вже з липня (коли закони були прийняті, але ще не вступили в силу), Рада суддів України, як і вся суддівська спільнота, наголошувала на ряді проблемних моментів, які є в цих законодавчих актах. І так склалося, що Консультативна рада європейських суддів вже у цьому висновку вказала, що досить багато з тих застережень, про які говорила саме судова гілка влади, є актуальними", - наголосив Богдан Моніч.

Голова Ради суддів України інформував учасників засідання, що Рада суддів України наполягала, наполягає і буде наполягати на тому, що з урахуванням висновків КРЄС потрібно вносити зміни у вже існуючі законодавчі акти саме задля того, щоб зменшити ризики визнання надалі неконституційними окремих положень законів "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" № 1629-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя" і не поставити під сумнів ту судову реформу, яка зараз реалізовується в Україні.

"Ще один аспект, на що хотів звернути увагу, це те, що у Висновку КРЄС чітко прослідковується позиція про те, що має бути забезпечена безперервність роботи Вищої ради правосуддя (в українських реаліях) як органу надзвичайно важливого для функціонування судової влади, який вирішує величезне коло нагальних питань, особливо зараз, коли спостерігається криза у кадровому забезпеченні судів та фінансуванні судової гілки влади загалом", - сказав Богдан Моніч.

Підсумовуючи викладене, Голова Ради суддів України ще раз наголосив, що новий Висновок №24 насправді надзвичайно актуальний, вчасний, а його рекомендації у своїй роботі враховуватимуть і члени Етичної ради, і члени Конкурсної комісії з тим, щоб зменшити ризики визнання неконституційними окремих норм законів, які є базовими у реалізації в Україні чергового етапу судової реформи.

Загалом, цим Висновком, підтверджуючи принципи, викладені раніше у Висновку №10 (2007) про судову раду на службі суспільства, КРЄС вважав за необхідне підбити підсумки подій як на міжнародному, так і на національному рівнях, і дати подальші рекомендації для політичних діячів, законодавців та суддів з важливих аспектів, що стосуються ключових органів суддівського врядування, покликаних гарантувати незалежність та неупередженість судової системи.

Відеозапис презентації можна переглянути за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=P2vWr2-tQoI

Пресслужба РСУ