Рада Суддів
України

uaUA enEN

08.06.2018, 13:55

Представники органів судової влади та суддівського самоврядування обговорюють сучасний стан судової реформи Представники органів судової влади та суддівського самоврядування обговорюють сучасний стан судової реформи

08-09 червня 2018 року, у Чернігові, представники суддівського врядування та органів державної влади обговорюють виклики, що постали перед судами господарської юрисдикції, а також сучасний стан судової реформи, проблеми та результати ії проведення під час конференції "Господарська юрисдикція. Виклики сьогодення".

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, під час свого виступу, зупинився на висвітленні проблем та етапів реформи судової системи, зазначивши, що одним із основних завдань судової реформи є впровадження найкращих світових практик у сфері правосуддя. Зокрема, як зазначив Голова ВРП, реформа має забезпечити функціонування судової влади, що відповідає суспільним очікуванням щодо незалежного та справедливого суду, а також європейській системі цінностей та стандартів захисту прав людини.

Під час обговорення ролі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України як інструменту судової реформи, Голова Комісії Сергій Козьяков, що конкурсу до апеляційних судів цьогоріч не буде. Проте до кінця року оголосять другий конкурс до Верховного Суду, до кінця літа всі судді пройдуть кваліфікаційне оцінювання, а помічники суддів, що навчаються у Національній школі суддів України, складуть кваліфікаційний іспит. "Комісія готова провести всі процедури конкурсу на посади суддів до Вищого антикорупційного суду України на високому рівні", - прокоментував вчорашнє рішення Парламенту Голова ВККС Сергій Козьяков.

"Судова система перебудовується, змінюється! І ззовні, і процедурні правила. За три місяці роботи членам Ради суддів України вдалося зустрітися, попрацювати і обговорити поточні проблеми і завдання із суддями і працівниками апаратів судів Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Львівської, Чернігівської областей та міста Києва" - поділився результатами роботи Ради суддів України її очільник. На переконання Голови Ради суддів Олега Ткачука, вся ідея судової реформи полягає у тому, щоб правосуддя здійснювали висококваліфіковані, чесні, добросовісні і незалежні судді, а тому мають бути стандарти безперебійного функціонування судової гілки влади.

Поділився планами на майбутнє і Голова Державної судової  адміністрації України Зеновій Холоднюк. Він зазначив, що працівники апаратів ліквідованих судів будуть переведені до нових окружних судів без жодних ускладнень. "Конкурс буде проводиться лише в тому випадку, коли на одну посаду претендуватимуть декілька осіб. Крім того, штати судів будуть уніфіковані. Суди будуть мати одні і ті ж відділи і підрозділі, різнитися буде тільки кількість працюючих в них осіб." - підкреслив Голова ДСА України.

Під час другого дня конференції планується обговорення актуальних питань щодо застосування норм господарського процесуального кодексу України за участю секретарів судових палат, суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду та голів апеляційних і місцевих господарських судів.

Прес-служба РСУ