Рада Суддів
України

uaUA enEN

15.09.2022, 07:00

Заява пресслужби Ради суддів України Заява пресслужби Ради суддів України

Шановні співвітчизники! Колеги! Представники громадянського суспільства!

Рада суддів України, як вищий орган суддівського самоврядування, з огляду на події, які відбуваються у нашій Державі і які пов'язані зі звільненням українських територій від російських загарбників, вважає за необхідне заявити, що категорично засуджує будь-які прояви колаборації, в тому числі у середовищі суддів та представників судової системи.

Ми свідомі того, що судді та представники судової влади є такими ж членами нашого суспільства й,  як і будь-кому, їм також притаманні людські слабкості та пороки тільки з тією різницею, що судді уповноважені владою на виконання функцій держави, які їм делеговані, а працівники апарату судів є державними службовцями, які складали присягу на вірність державі.

Тому, найменший відступ від принципів служіння державі Україна, найменший натяк на можливу зраду чи підігрування ворогу, висловлювання думок та промов на підтримку агресора, що фіксуються на плівках за наслідком проведених оперативних слідчих заходів, не кажучи вже про дії вчинені на підтримку російської армії, колабораційної влади на окупованих територіях, заперечення злочинів, що здійснює ворог на українській землі й проти українського народу, буде розцінюватися як діяння, що тягнуть за собою кримінальне переслідування.

Суддівська спільнота не толерує і не буде толерувати жодні прояви антиукраїнських настроїв, що матимуть місце в діяльності представників судової гілки влади, тим більше в умовах війни проти України.

Нещодавно опубліковані записи Служби безпеки України, зміст яких вказує на можливу причетність одного із суддів до вчинення дій, які несумісні із високим званням судді, завдають шкоди авторитету правосуддя.

Водночас, змушені наголосити, що правову оцінку цим записам може бути надано тільки в процесуальний спосіб під час розгляду кримінального провадження або ж у рамках відповідного дисциплінарного провадження.

Ми виступали, виступаємо і будем виступати за об'єктивне, швидке розслідування цих та інших злочинів, незалежно від того ким вони скоєні. Мірилом, яке визначає винуватість чи невинуватість особи у скоєнні будь-якого злочину є лише вирок суду, що набрав законної сили, а не попередньо розголошені дані досудового слідства.

Сьогодні всі зусилля органів та установ судової гілки влади спрямовані на відновлення роботи Вищої ради правосуддя, в тому числі з тією метою, щоб діям суддів, які причетні до антиукраїнської діяльності, була надана належна правова оцінка.

Гуртуймося і все буде Україна! 

Пресслужба Ради суддів України