Рада Суддів
України

uaUA enEN

04.06.2021, 05:10

Привітання Голови Ради суддів України з нагоди 30-ї річниці створення господарських судів України Привітання Голови Ради суддів України з нагоди 30-ї річниці створення господарських судів України

Шановні колеги-судді, працівники апарату судів!

Від імені Ради суддів України та від мене особисто прийміть найщиріші привітання з нагоди 30-ї річниці утворення господарських судів України.

Ви ровесники незалежної України. Вже тоді було зрозуміло, що для цивілізованого розвитку ринкових відносин, переформатування економіки, появи нового класу підприємців і власників майна та бізнесів необхідно закладати фундамент спеціалізованих судів, які будуть захищати права та інтереси суб’єктів господарювання.

Саме з постанови Верховної Ради УРСР від 04 червня 1991 року ви пишете історію господарської юрисдикції. Черговим значним кроком у реформуванні арбітражно-судової системи держави стало прийняття 21 червня 2001 року Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про арбітражний суд", яким, зокрема, слово "арбітражний" замінено словом "господарський", запроваджено триланкову систему судів, утворено апеляційну і касаційну інстанції для розгляду скарг на рішення місцевих судів, змінено обсяг прав учасників судового процесу.

Власне, історію своєї юрисдикції ви знаєте краще від мене, а нинішній етап розвитку вже не потребує таких фундаментальних змін, які були на початку становлення. Нині перед вами стоять нові завдання і нові виклики. 

Суспільство дивиться на вас і очікує беззаперечного дотримання закону у захисті прав суб’єктів господарювання, що сприятиме налагодженню інвестиційного клімату в державі та підйому національної економіки.

Вас мало, ви найменша за чисельністю юрисдикція в системі правосуддя України, але ви ті, від кого залежить імідж держави на міжнародній арені.

Добра вам, щастя, міцного здоров’я, миру і злагоди, оптимізму, успіхів, творчої та життєвої наснаги, добробуту, професійних здобутків!

З повагою

Голова Ради суддів України                                                               Богдан Моніч