Рада Суддів
України

uaUA enEN

16.12.2019, 10:48

Проблеми та перспективи оптимізації місцевих судів обговорили у Львові Проблеми та перспективи оптимізації місцевих судів обговорили у Львові

У Львові відбулося засідання круглого столу "Судова реформа в Україні: проблеми та перспективи оптимізації місцевих судів". Його організаторами виступив Проекту Європейського Союзу "Право-Justice", який представляла головна міжнародна експертка Анна Адамська-Голлант.

Від Ради суддів України в обговоренні нагального питання взяли участь заступник Голови РСУ Вадим Бутенко та голова Комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, суддя Верховного Суду Володимир Кравчук. Серед запрошених: Маркіян Мальський, голова Львівської обласної державної адміністрації, Петро Каблак, голова Львівського апеляційного суду, Віктор Дейнека, начальник ТУ ДСА України у Львівській області, Галина Гречин, директорка Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування, Оксана Польна, директорка Львівського РВ НШСУ та міжнародні експерти з держав, де судова реформа вже відбулася, а це Польща, Литва, Фінляндія, Швеція, а також представники Програми USAID"Нове правосуддя".

Загалом, сам хід судової реформи в Україні та її етапи учасникам засідання представив голова Комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, суддя Верховного Суду Володимир Кравчук. У своїй доповіді він головно зосередився на реорганізації Верховного Суду та судів апеляційної інстанції. Щодо місцевих загальних судів, то тут, на його думку, ситуація дещо складніша, позаяк їх робота "прив'язана" до адміністративно-територіального устрою України. "І декларуючи наміри реформування судів першої інстанції ми повинні чітко розуміти, наскільки своїми діями ми спростимо людям доступ до правосуддя, що виграє від цього судова система", - наголосив Володимир Кравчук.

Заступник Голови РСУ Вадим Бутенко звернув увагу присутніх на те, що приклади реформування місцевих загальних судів ми маємо з країн, які значно менші від України за територією і значно вищі за соціально-економічним розвитком. Саме з огляду на це потрібно прораховувати всі можливі переваги і застороги в організації роботи судів на місцях.

"Ми повинні враховувати у цій ситуації не лише переваги, які отримає судова система, а й готуватися до викликів, які з'являться тільки через те, що громадяни багато часу витрачатимуть на те, щоб дістатися до суду", - зазначив Вадим Бутенко.

Загалом, як зазначили учасники засідання, обговорення питання щодо перспективи оптимізації місцевих судів зараз суддівською спільнотою дискутується не так активно з огляду на те, що законодавча і виконавча гілки влади готуються до проведення масштабної адміністративної реформи через децентралізацію, а ці процеси мають рухатися паралельно. 

Пресслужба РСУ