Рада Суддів
України

uaUA enEN

13.12.2021, 14:24

Рада суддів України 13 грудня 2021 року ухвалила рішення перенести XIX з'їзд суддів на невизначений термін Рада суддів України 13 грудня 2021 року ухвалила рішення перенести XIX з'їзд суддів на невизначений термін

Рада суддів України 13 грудня 2021 року ухвалила рішення перенести XIX позачерговий з'їзд суддів на невизначений термін.

"Так, рішенням Ради суддів було скликано XIX позачерговий з'їзд суддів, він мав би відбутись 22-23 грудня 2021 року і кількість обраних делегатів дозволяла вже його провести, оскільки найголовнішим питанням в порядку денному з’їзду було обрання членів Вищої ради правосуддя. На сьогодні, кандидати подали вже документи, які були передані до Етичної ради, яка має провести перевірку. Проте, є вже очевидним той факт, що Етична рада не встигне до 22 грудня здійснити всі відповідні процедури. Крім того, виникають різні питання. В нас є не заповнена вакантна посада судді Конституційного Суду України, яка залишилась ще з минулого з’їзду, також вже в травні закінчуються повноваження ще в одного судді КСУ - Олександра Литвинова і, відповідно до закону, ми маємо провести конкурс і на цю посаду. Враховуючи стан фінансування судової гілки влади, не має можливості навіть фінансово проводити кілька з’їздів і тому бажано ці питання поєднати", - підсумував очільник органу суддівського самоврядування.

Окрім того, необхідність перенесення з’їзду суддів України виникає ще й тому, що при здійсненні перевірки кандидатів та чинних членів Вищої ради правосуддя Етичною радою, може виникнути необхідність подолання негативної рекомендації Етичної ради.

"Законом для цього передбачено три місяці, в іншому випадку, якщо за три місяці ми не проводимо з’їзд, такий член ВРП автоматично звільняється. На сьогодні ми готові до цього. Через те, що ми виконали вимоги закону і призначили з’їзд, станом на сьогодні практично всі області обрали своїх делегатів і кількість обраних делегатів дозволяє в будь-який момент визначитись щодо дати та провести з’їзд. На жаль, з огляду на всі озвучені обставини, в грудні провести з’їзд не представляється можливим", - прокоментував перенесення дати XIX позачергового з'їзду суддів України Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Відтак, Рада суддів ухвалила рішення про відкладення проведення ХІХ позачергового з'їзду суддів України, а дату його проведення буде визначено додатково.

Пресслужба РСУ