Рада Суддів
України

uaUA enEN

01.02.2019, 14:13

​Рада суддів України 30-31 січня здійснила робочу поїздку в Октябрський районний суд міста Полтави ​Рада суддів України 30-31 січня здійснила робочу поїздку в Октябрський районний суд міста Полтави

30-31 січня цього року Рада суддів України здійснила робочу поїздку в Октябрський районний суд міста Полтави. Підставою для відвідин стала низка звернень судді Октябрського райсуду Полтави Лариси Гольник, у яких вона, серед іншого, повідомляла про факти зазіхання на її незалежність, стороннього втручання в автоматизований розподіл справ, порушення, на її думку, зборами суду порядку визначення їй, як судді, спеціалізації, звідси - неправильне визначення робочого навантаження та інші порушення.

"Ми не могли залишити цю ситуацію без належного реагування, оскільки питання забезпечення суддівської незалежності є пріоритетним для Ради суддів України. Від цього залежить те, яким чином здійснюється правосуддя і чи справедливі рішення ухвалюються в суді. Завданням РСУ, серед іншого, є і забезпечення нормальних умов роботи суддів. Разом з тим, судді через збори суддів, мають вживати відповідних заходів для забезпечення можливості здійснювати правосуддя. Думаю, що спільно ми знайдемо шляхи виходу з проблемної ситуації з тим, щоб не тільки для суддів були створені належні умови роботи, а й громадян, які звертаються до суду. Вони мають отримали належний рівень доступу до правосуддя і захистити в суді свої права", - сказав Олег Ткачук під час загальної зустрічі з колективом суду.

Слід зазначити, що зустріч відбувалася за участі журналістів та представників громадськості, що стало свідченням цілковитої відкритості та прозорості роботи членів Ради суддів України. Під час зустрічі було обговорено питання організації роботи суду та суддівського самоврядування.

Можливість висловитися отримали всі судді суду, які були присутні на зборах, а це і голова суду Олександр Струков, судді: Ганна Андрієнко, Сергій Антонов, Алла Чуванова, Олена Шевська, Володимир Бугрій, Лариса Гольник, Людмила Савченко, Ірина Блажко та інші. Всі судді були єдині в тому, що попри існуючі у суді проблеми, вони мають докладати максимум зусиль і знань для того, щоб належним чином здійснювати судочинство і забезпечувати громадянам доступ до правосуддя. У підсумку загальної зустрічі судді погодились з тим, що у суді, усі гострі та проблемні питання мають вирішуватися та врегульовуватися через збори суддів.

Відтак, саме через збори суддів Октябрського районного суду, що відбулися 30 січня 2019 року, і стали відповіддю на загальне зібрання, судді обговорили стан роботи суду, можливості вдосконалення організації розгляду судових справ, а також переглянули питання щодо спеціалізації для судді Гольник.

Дванадцять із 15-и працюючих суддів, які взяли участь у зборах суддів, одноголосно прийняли рішення визначити за суддею Гольник спеціалізацію з розгляду цивільних справ, справ про адміністративні правопорушення та призначити слідчим суддею терміном на три роки. Рішення зборів суддів підписали голова зборів суддя Олена Шевська та секретар суддя Сергій Антонов.

Щодо організації роботи суду, то як зауважив член Ради суддів України, суддя Харківського окружного адміністративного суду Олексій Котеньов, тут все набагато складніше. "Суд не готовий працювати у світлі вимог сьогодення, тих вимог, які суспільство ставить перед судовою владою, а органи суддівського врядування перед суддями і працівниками апарату. Він не готовий не тому, що судді, чи працівники апарату не виконують свої обов'язки, а тому, що відсутні належні умови організації їхньої роботи", - зазначив Олексій Котеньов.

Розташований у приміщенні колишнього дитячого садочка, суд не розрахований на щільний прийом відвідувачів. Люди тісняться у вузьких коридорах, де не поміщаються навіть стільці, немає інформації про те, де і коли слухатиметься та чи інша справа, немає вказівників де розташовані зали судових засідань, канцелярії і навіть місця загального користування, а про доступність суду та судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, говорити просто не доводиться. На останнє увагу суддів та апарату звернула членкиня Ради суддів України, суддя Городищенського районного суду Черкаської області Оксана Савенко.

Окрім цього, суд, який є найбільшим у місті, а з грудня 2018 року до сфери його діяльності увійшло ще й регіональне відділення Державного бюро розслідування у Полтавській області, майже не готовий до електронного судочинства, а тим більше до повноцінного запровадження ЄСІТС, тут не вистачає сканерів, для переведення справ у цифровий формат, не обладнана належним чином серверна, здебільшого застаріле комп'ютерне устаткування, у жалюгідному стані знаходиться архів.

Критичності ситуації, як не прикро про це говорити, додає і ремонт, що розпочався у суді наприкінці минулого року. Він хаотичний і ніким неконтрольований. "З одного боку добре, що ремонт у такій великій будівлі нарешті розпочався. З іншого боку, неправильно те, що він робиться, заради самого ремонту, а не для людей. Принаймі, мені ніхто не сказав, що у приміщенні буде передбачена приймальня для громадян в очікуванні виклику у справі, бо у коридорах ставити стільці чи лавиці просто ніде. Нам не показали, де буде місце для громадян, які хочуть написати заяву і звернутися до суду, де буде розміщено інформацію про роботу суду, не пояснили як буде організовано логістику. Питань багато і це сумно", - сказала член робочої групи РСУ, суддя Кропивницького апеляційного суду Людмила Дьомич.

"Якщо питання, що стосувалися мікроклімату у суддівському колективі, робочій групі врегулювати вдалося, то над організацією роботи суду, як установи, де здійснюється правосуддя, потрібно ще багато працювати. Саме це питання Рада суддів України буде вирішувати спільно з Державною судовою адміністрацією України та її територіальним управлінням у Полтавській області", - підсумував Голова Ради Олег Ткачук. Він також зазначив, що детальний звіт про результати роботи у суді, робоча група представить на чергове засідання Ради суддів України.

Прес-служба РСУ