Рада Суддів
України

uaUA enEN

07.02.2019, 07:31

Рада суддів України наголошує на неприпустимі нападів на суддів Рада суддів України наголошує на неприпустимі нападів на суддів

Судова незалежність, безпека і недоторканість людей, які здійснюють правосуддя є запорукою демократичного устрою в державі, запорукою законності і справедливості судових рішень.

Попри те, що відповідальність за неповагу до суду і судді встановлена Конституцією України, яка у той же час охороняє незалежність і недоторканність судді, випадки, коли у зв’язку із виконанням службового обов’язку і здійсненням судочинства суддям погрожують, заподіюють насильство, знищують майно, непоодинокі.

Зважаючи на таку ситуацію, Рада суддів України, використовуючи усі наявні повноваження, постійно аналізує ситуацію та вимагає від уповноважених органів виконання покладених на них Основним Законом обов’язків з метою захисту права кожного на правосуддя судом, який не зазнає стороннього впливу.

Так, 18 травня 2018 року у місті Сєвєродонецьку Рада суддів ухвалила рішення у якому вказала, що суддівська незалежність – це і право людини на незалежний суд, і обов'язок держави та суду бути незалежним в процесі прийняття рішень, неупереджено виконувати свої функції, і, відповідно, обов'язок держави забезпечувати таку незалежність суду від зовнішнього втручання не лише на законодавчому рівні, але і фактично, у тому числі, шляхом забезпечення матеріальних та соціальних гарантій незалежності судді, його особистої безпеки та безпеки членів його сім'ї.

13 серпня 2018 року, проводячи засідання у місті Києві, Рада суддів України ухвалила рішення щодо неприпустимості дій, що містять ознаки втручання в діяльність судових органів та публічних висловлювань посадових осіб органів державної влади, управління та правоохоронних органів щодо необхідності притягнення суддів до кримінальної відповідальності за ухвалення рішення до надання правової оцінки судовому рішенню апеляційною (касаційною) інстанціями, а діям судді - Вищою радою правосуддя.

17 вересня 2018 року, у місті Одесі, Радою суддів України прийнято рішення в якому звернуто увагу на неприпустимості ганебних випадків застосування фізичного насильства до суддів. Такі дії, сказано у рішенні, повинні викликати осуд з боку всього суспільства, оскільки це не узгоджується із бажанням Українського Народу жити в правовій та демократичній державі.

26 жовтня 2018 року Радою суддів України ухвалено рішення щодо запровадження заходів безпеки судів і суддів, охорони судів та осіб, котрі беруть участь у здійсненні судочинства. У рішенні зазначено, що незважаючи на численні звернення Ради суддів України та З’їзду суддів України до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ України, керівництва Національної поліції України та Національної гвардії України, Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України ситуація із станом забезпеченням охорони судів, забезпечення особистої безпеки суддів та членів їх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу залишається вкрай критичною.

Вказаним рішенням Рада суддів України звернулась до Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, Міністерства внутрішніх справ України щодо невідкладного вжиття заходів по забезпеченню підтримання громадського порядку в усіх судах України, а також охорони приміщень суду, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу.

Тоді ж, 26 жовтня 2018 року,  Радою суддів України надано рекомендації щодо притягнення до відповідальності за неповагу до суду.

Незважаючи на постійне і системне нагадування про необхідність вжиття невідкладних заходів щодо безпеки суддів та охорони судів, заклики до правоохоронних органів стосовно розслідування злочинів у цій сфері, ніяких дієвих і відчутних заходів не вбачається.

Зокрема, протягом останніх кількох днів найбільш кричущими стали напад та завдання тілесних ушкоджень виконувачу обов’язків голови Кам’янка-Бузького районного суду Львівської області Маркіяну Самсіну, внаслідок якого останнього було госпіталізовано, та підпал будинку судді Старобільського районного суду Луганської області Ігоря Кудрявцева, внаслідок якого вигоріла частина будинку.

Судді пов’язують такі протиправні дії щодо себе та свого майна безпосередньо із здійсненням правосуддя, про що свідчать їх звернення з відповідними повідомленнями до Ради суддів України та Вищої ради правосуддя.

Зважаючи на вищевикладене, Рада суддів України вкотре наполягає на негайному запровадженні превентивних та захисних механізмів з метою недопущення аналогічних випадків у подальшому та ретельного об’єктивного розслідування всіх без винятку протиправних дій щодо життя та здоров’я суддів, працівників апарату судів та майна судів. Ми вважаємо, що ті, хто охороняє і забезпечує права усіх в державі, мають право на власну безпеку і безпеку членів сім’ї. Ми погодилися на розкриття будь-якої інформації про своє життя, про свою родину, але тепер вимагаємо захисту, наданого нам Конституцією України.

01 березня 2019 року на черговому засіданні Ради суддів України планується обговорити стан виконання рішень Ради суддів України щодо  забезпечення безпеки судів і суддів, охорони судів та осіб, котрі беруть участь у здійсненні судочинства та заходи, які вживаються для забезпечення життя, здоров’я та майна представників судової влади. Проте, вочевидь, відсутність належної реакції на звернення Ради суддів України є однією з причин нових протиправних посягань на представників органів правосуддя.

Прес-служба РСУ