Рада Суддів
України

uaUA enEN

10.11.2021, 07:30

Рада суддів України наголошує на нульовій толерантності до корупції та її проявів у суддівській спільноті Рада суддів України наголошує на нульовій толерантності до корупції та її проявів у суддівській спільноті

9 листопада 2021 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про затримання під час отримання хабаря судді Чернігівського окружного адміністративного суду. Співробітники антикорупційного органу зазначають, що суддю затримали під час передачі другої частини коштів, а загальна сума становила 20 тисяч доларів США.

Рада суддів України категорично засуджує подібні вчинки і наголошує на нульовій толерантності до корупції та її проявів у суддівській спільноті. Ми усвідомлюємо, що за роки судової реформи держава створила належні умови для роботи суддів і призначила за неї гідну суддівську винагороду, отримуючи яку, чесна людина ніколи не спокуситься на хабарі, а тим більше не піде на порушення закону, кидаючи тінь на своїх колег і судову систему в цілому.

Ми переконані, що суддям, які схильні до вчинення протиправних дій, не місце у суддівській спільності, адже подія, фігурантом якої став суддя Чернігівського окружного адміністративного суду, впливає не тільки на довіру громадян до правосуддя, а й підриває основи суддівської незалежності і кидає тінь на усіх представників судової влади.

Як судді, ми знаємо, що відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Разом з тим, ми сподіваємось, що правоохоронні органи за даним фактом зможуть законно й об'єктивно провести розслідування і згаданій події буде надана належна юридична оцінка.

Рада суддів України