Рада Суддів
України

uaUA enEN

12.10.2022, 13:08

​РСУ порекомендувала пресслужбам судів займати проактивну позицію в комунікації "справ з маркером війна" ​РСУ порекомендувала пресслужбам судів займати проактивну позицію в комунікації

Рада суддів України під час засідання 6 жовтня 2022 року, серед інших питань порядку денного, обговорила й питання судової комунікації в умовах війни.

За інформацією отриманою від відповідних органів на початок вересня 2022 року зареєстровано 31506 злочинів агресії та воєнних злочинів, 14654 злочинів проти національної безпеки, відомо про смерть 380 дітей та поранення 737 дітей (без повного врахування з місць активних бойових дій).
Крім того, як повідомляється органами Національної поліції України лише на початку вересня протягом тижня поліцією розпочато понад 11000 кримінальних проваджень за фактами скоєння воєнних злочинів, з них 32- щодо колабораційної діяльності. Всього від початку повномасштабного вторгнення органами поліції відкрито понад 31200 проваджень щодо воєнних злочинів. І ці тисячі справ вже мають або будуть мати продовження у судах.

Саме тому, ще з квітня 2022 року в Раді суддів України розпочалася робота з організації процесу висвітлення справ з маркером "війна", оскільки поза розробкою та організаційним виконанням заходів щодо забезпечення незалежності судів та суддів, поліпшення стану організаційного забезпечення діяльності судів, Рада опікується й питаннями комунікації судової влади з суспільством.
А вже протягом липня 2022 року Громадська організація «Вектор прав людини» у співпраці з Радою суддів України провела дослідження результати якого викладені у звіті "Комунікація судовою владою справ, пов'язаних з війною: 10 питань-відповідей".
Як зазначається у звіті: Усі учасники(ці) поточного дослідження, відповідаючи на запитання навіщо комунікувати про судові справи, пов’язані з війною, зазначили про важливість інформувати населення про ці категорії справ. З-поміж варіантів відповідей, що найчастіше збігаються, — забезпечення довіри до судової влади, демонстрацію невідворотності покарання, забезпечення гласності та відкритості судових процесів.

Відтак обговоривши результати дослідження Рада суддів України своїм рішенням схвалила звіт "Комунікація судовою владою справ, пов'язаних з війною: 10 питань-відповідей" та зауважила, що комунікаційні команди судів мають звернути особливу увагу на зазначену категорію справ при розробці комунікаційних стратегій та планів, а також використовувати інформацію та рекомендації викладені у звіті.
 

Пресслужба РСУ