Рада Суддів
України

uaUA enEN

06.11.2017, 11:08

"Рада суддів України: потенціал та реалії" - тема Хмельницького регіонального судового форуму

Сьогодні в Хмельницькому відбувся 9-й регіональний судовий форум, який організовано АРССУ за підтримки Асоціації правників України. Уперше форум проходить у стінах вищого навчального закладу – Хмельницького університету управління та права. Захід відбувається в рамках реалізації грантового проекту "Підтримка розвитку суддівського самоврядування" за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Нове правосуддя".

"Cуддям не слід тримати при собі золоті ідеї щодо удосконалення роботи органів суддівського самоврядування, а ділитися ними. Сьогодні – час і місце, щоб сказати, якою має бути Рада суддів України та судова влада у цілому",- на цьому наголосив президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування, суддя Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук під час відкриття Хмельницького судового форуму "Рада суддів України: потенціал та реалії".

У свою чергу голова РСУ  Валентина Сімоненко зазначила, що сьогодні знаковий форум: на ньому зібралися представники від найвищого органу суддівського самоврядування - Ради суддів України та різних суддівських асоціацій з тим, аби окреслити шляхи вдосконалення роботи РСУ. "Помиляється той, хто вважає роботу в Раді суддів України чисто представницькою. В першу чергу - це щоденна робота, від якої залежить не тільки захист незалежності суддів, а й організація роботи судів з тим, аби громадяни України реально відчули і зрозуміли, що суди - це саме та інстанція, де відновлюється справедливість і захищаються їхні права та свободи", - сказала очільниця суддівського самоврядування.

Голова Комітету РСУ з питань комунікації (у тому числі зі ЗМІ), суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич наголосив, що поряд з вирішенням нагальних завдань, які закладені в судову реформу, Рада суддів України прагне змінити образ судді, зробити його більш людяним, а його рішення зрозумілими для суспільства.  Він розповів про заходи, які реалізуються комітетом з метою виходу судовоі влади на новий рівень комунікаціі. Акцентував увагу на таких інструментах комунікаціі, які доступні кожному суду, як сторінка у Фейсбук і сайт суду: чим більше інформаціі на сайті, тим менше запитів до суду. Розповів про досвід проведення тренінгів для журналістів, на яких вони навчаються писати про суд. 

Ганна Бондаренко, суддя господарського суду міста Києва підкреслила, що, комунікуючи, ми повинні завжди думати про те, як отримати зворотній зв'язок від громадян. Як зробити так, щоб вони відчули себе частиною процесу, тоді громадяни будуть захищати порядок у цьому процесі. Вона висловила ідеї про те, як побудувати довіру між судом і суспільством: показати, що ми готові до рішучих дій, готові визнавати свої помилки, вчитися, змінюватись, одночасно активно співпрацюючи з медіа-середовищем. "Головне БУТИ, а не здаватись", - такий основний принцип комунікацій судової влади проголосила Ганна Бондаренко.

Відтак, у роботі форуму, від Ради суддів України взяли участь Тетяна Чумаченко - суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, Валерія Чорна - суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, Людмила Волкова - суддя Харківського окружного адміністративного суду, Тетяна Суярко - суддя господарського суду Харківської області, Руслан Арсірій - суддя Київського окружного адміністративного суду.

Прес-служба РСУ