Рада Суддів
України

uaUA enEN

02.03.2020, 07:31

Рада суддів України продовжує вивчати питання виплати заробітної плати працівникам апарату судів Рада суддів України продовжує вивчати питання виплати заробітної плати працівникам апарату судів

Рада суддів України продовжує грунтовно вивчати питання щодо ситуації, яка склалася з виплатою заробітної плати працівникам апарату судів, починаючи із січня 2020 року. Про це під час засідання Ради, що відбулося 28 лютого, інформував Голова Ради Богдан Моніч. Він наголосив, що критична ситуація проявилася уже на початку року, тому від Ради суддів України було направлено відповідні запити до ДСА України, у яких було детально зазначено, які саме проблемні питання цікавлять Раду.

"Я підписав відповідні запити, які стосуються, у тому числі, сум заробітних плат по основних категоріях працівників, які їм було сплачено за 2019 рік, за січень і лютий 2020 року, бо ми знаємо, що у січні була взагалі критична ситуація, а в лютому, зі слів керівництва ДСА України, вона мала покращитись. На сьогоднішній день ці відповіді вже частково надходять. Я сподіваюсь, що до наступного засідання Ради ми проаналізуємо це питання, що буде відображено у нашому рішенні і, в решті-решт, зрозуміємо, чи виконуються обіцянки ДСА України, що виплати із заробітної плати у січні –лютому 2020 року будуть на рівні 2019 року", - підкреслив Богдан Моніч.

Він також зазначив, що Радою буде проаналізована й ситуація, що виникає з розбіжностями у нарахуванні заробітної плати аналогічних працівників апарату у різних судах і різних регіонах.

"Попередній аналіз тих даних, які до нас надходять, дійсно засвідчує, що є величезна різниця між мінімальними зарплатами, наприклад, секретаря судового засідання, які виплачуються в одному місцевому загальному суді, і максимальною зарплатою секретаря судового засідання, яка виплачується в аналогічному місцевому суді. Частково це залежить і від прийняття управлінських рішень, до яких долучається керівник апарату суду, керівник ТУ ДСА України, а якщо говорити про апеляційні суди, то тут уже і ДСА України, як головний розпорядник коштів", - інформував Голова Ради суддів України.

Разом з тим він наголосив, що дефіцит по фонду оплати праці у судовій владі на 2020 рік становить 6,1 мільярда гривень.

Цю інформацію підтвердила і заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна. З її слів, ДСА України вже звернулася до Кабінету міністрів України з відповідним листом про те, щоб, хоча б частково, зняти проблему з нарахуваннями. "Ми все ж сподіваємося, що на початку березня нам вдасться наблизити 155 мільйонів на лютий, березень і квітень для того, щоб забезпечити той фонд заробітної плати, який зараз є необхідною сумою нарахувань", - сказала заступник Голови.

У підсумку обговорення проблемного питання з нарахування заробітної плати працівникам апарату судів Людмила Гізатуліна також зазначила, що попри 6,1 мільярда гривень, яких не вистачає для фінансування судової системи України по року, зараз у затвердженому бюджеті не вистачає 250 мільйонів гривень, щоб вирішити питання фінансування працівників апарату судів.

Разом з тим, Голова Ради суддів України Богдан Моніч наголосив, що до наступного засідання у членів Ради буде детальний аналіз ситуації з виплатою заробітної плати, який дозволить прийняти необхідні управлінські рішення. 

Пресслужба РСУ