Рада Суддів
України

uaUA enEN

13.09.2021, 13:03

​Рада суддів України пропонує удосконалити процедуру щодо виборів членів Етичної ради ​Рада суддів України пропонує удосконалити процедуру щодо виборів членів Етичної ради

Рада суддів України розробить власний документ, який регулюватиме процедуру надання пропозицій щодо кандидатів на посаду члена Етичної ради за квотою Ради суддів України. Таке рішення було прийняте на засіданні РСУ 13 вересня 2021 року після того, як члени Ради не змогли делегувати своїх кандидатів на посаду члена Етичної ради за квотою Ради суддів України.

«Коли було прийнято два останніх закони, які стосуються двох органів ВККС України та Вищої ради правосуддя, то парламент погодився, що у відповідних процедурах переважну роль мають міжнародні експерти. Безумовно, ми відстоювали іншу позицію, що має бути певна рівність між членами, але ми погодилися з тим, щоб у формуванні цих органів переважну роль мають міжнародні експерти, хоч це далося й не просто», - зазначив Голова РСУ Богдан Моніч.

За його словами, Ради суддів України за своєю квотою також делегувала кандидатів на посаду члена Конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Щодо делегування кандидатів від РСУ до Етичної ради, то Богдан Моніч наголосив на недосконалості законодавства, оскільки навіть обраний кандидат від суддів не буде мати права голосу в цьому органі.

«По суті залишається не вирішеним одне питання – суддя, який прийде працювати в Етичну раду, не буде мати голосу. Це теж проблема, яка у багатьох достойних, доброчесних кандидатів викликає занепокоєння, тому людина, яка й хотіла би піти туди працювати, ставить питання: а навіщо туди йти працювати, якщо мене там не будуть чути? Та попри все це, ми будемо продовжувати роботу і найближчим часом затвердимо відповідні правила - як і які документи подавати, затвердимо критерії голосування і визначимося зі своїми представниками», - прокоментував Голова РСУ ситуацію з Етичною радою.

У підсумку розгляду цього питання Рада суддів України вирішила підтримати звернення ВРП від 12 серпня 2021 року до Пленуму Верховного Суду щодо конституційності окремих положень Закону України від 14 липня 2021 року № 1635-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя». «За» це рішення проголосували 22 члена РСУ, «проти»-2.

«За» звернення до суб’єктів законодавчої ініціативи щодо усунення недоліків законодавства, що регулює процедуру формування Етичної ради, також проголосувало 22 члени РСУ, «проти»-1.

«За» затвердження документу, який регулюватиме процедуру надання пропозицій щодо кандидатів на посаду члена Етичної ради за квотою Ради суддів України проголосувало 20 членів РСУ і висловилося «проти» - 3.

Пресслужба РСУ