Рада Суддів
України

uaUA enEN

10.06.2021, 09:56

Рада суддів України провела з суддями Луганщини обговорення теми врегулювання конфлікту інтересів Рада суддів України провела з суддями Луганщини обговорення теми врегулювання конфлікту інтересів

Голова Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов та заступник Голови РСУ Оксана Марченко за сприяння Проєкту підтримки судової реформи провели консультативну зустріч Ради суддів України щодо особливостей запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у суддівській діяльності для суддів місцевих загальних судів Луганської області.

Мета зустрічі полягала в обговоренні з суддями на регіональному рівні проблемних питань врегулювання конфлікту інтересів у процесуальній та позапроцесуальній діяльності судді, визначенні та узагальнені типових ситуацій конфлікту інтересів у суддівській діяльності, наданні рекомендацій щодо запобігання, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів.

Відкриваючи захід, голова Комітету Єгор Краснов наголосив на важливості дотримання суддями етичних норм, які прописані в Кодексі суддівської етики, а також у свідомому запобіганню виникнення конфлікту інтересів у їхній діяльності.

«Основне завдання нашого Комітету – підвищення обізнаності суддів з питань конфлікту інтересів, бо завжди краще запобігти проблемі й попередити її», - наголосив Єгор Краснов.

Відтак, судді місцевих загальних судів Луганської області ознайомилися з матеріалами лекцій, відповіли на анонімне експрес-опитування від експертки з питань судової реформи Проєкту підтримки судової реформи Валерії Кохан та розглянули актуальні питання практики з членкинею Ради суддів України Оксаною Марченко.

Слід зазначити, що найбільше запитань від учасників зустрічі викликали теми, з якими судді повсякчас зустрічаються у своїй діяльності, а саме: проблемні питання врегулювання конфлікту інтересів, який врегульовується у порядку, визначеному процесуальним Законом; врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів у позапроцесуальний спосіб; відповідальність судді за порушення правил запобігання та врегулювання конфлікту інтересів тощо.

Відповідаючи на питання, які ставилися суддями, Оксана Марченко наголосила, що Рада суддів України відкрита для консультацій і порад для кожного судді, який вбачатиме навіть саму можливість виникнення конфлікту інтересів у своїй діяльності, не кажучи вже про запобігання його наслідків.

У підсумку зустрічі організатори та члени Ради суддів України висловили сподівання, що послаблення карантинних обмежень, що діяли через пандемію, вже найближчим часом дозволить відновити зустрічі в регіонах, які мають прикладний характер і відзначаються високою ефективністю у запобіганні конфлікту інтересів у суддівській діяльності.

Пресслужба РСУ