Рада Суддів
України

uaUA enEN

03.03.2017, 12:29

Рада суддів України роз'яснила, як отримуватимуть суддівську винагороду судді, у яких спливе строк прикріплення Рада суддів України роз'яснила, як отримуватимуть суддівську винагороду судді, у яких спливе строк прикріплення

Рада суддів України розглянула колективне звернення суддів, які обіймають штатні посади у місцевих загальних судах Донецької та Луганської області, що припинили свою роботу, а також суддів судів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Доповідач із вказаного питання, заступник Голови Ради суддів України Богдан Моніч нагадав, що судді, які виїхали із зони проведення антитерористичної операції, були прикріплені до Рубіжанського міського суду Луганської області та Слов'янського міського суду Донецької області, а судді з окупованого Криму – до Господарського суду Київської області та Господарського суду міста Києва.

Відповідно до нового Закону України "Про судоустрій і статус суддів", який набрав чинності 30 вересня 2016 року, суддя вважається прикріпленим до такого суду до дня прийняття Вищою кваліфікаційною комісією суддів України рішення про його відрядження. Строк такого прикріплення не може перевищувати шість місяців з дня набрання чинності цим Законом. Отже, відповідно до Закону строк прикріплення сплине 30 березня 2017 року. На даний час з 23-х суддів, які прикріплені до вказаних судів, 19-ть - без повноважень, це - так званні судді-п'ятирічки.

Обгрунтовуючи позицію Ради суддів України, заступник Голови Ради суддів України Богдан Моніч наголосив, що незважаючи на закінчення строку прикріплення судді до відповідного суду, він не втрачає право на отримання посадового окладу за період з дня закінчення строку такого прикріплення. Зі слів доповідача, "…наведене прямо випливає з абзацу другого п.34 Розділу ХІІ "Прикінцевих та перехідних положень" Закону України "Про судоустрій і статус суддів", який передбачає, що суддя має право на отримання посадового окладу за період з дня закінчення строку такого прикріплення до дня прийняття Комісією рішення про його відрядження".

"Через законодавчу прогалину зараз не забезпечується захист прав суддів, які залишилися вірними присязі українському народові та, незважаючи на втрату житла й інших соціальних благ, разом з членами своєї родини переїхали на іншу територію держави з метою працювати на благо України і Рада суддів України зобов'язана їх підтримати"- підсумував Богдан Моніч.

З огляду на зазначене, Рада суддів України дійшла висновку про необхідність збереження існуючого порядку отримання суддівської винагороди суддям, строк прикріплення яких спливає 30 березня 2017 року.

Прес-центр судової влади