Рада Суддів
України

uaUA enEN

26.10.2018, 11:05

​Рада суддів України розглянула питання безпеки суддів та охорони судів ​Рада суддів України розглянула питання безпеки суддів та охорони судів

Про заходи забезпечення безпеки суддів, охорони судів та осіб, котрі беруть участь в судочинстві членів Ради суддів України інформували Голова Ради Олег Ткачук, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк та Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк.

"Питання забезпечення безпеки суддів,охорони судів та осіб, які беруть участь у судочинстві є одним з ключових напрямків уваги та діяльності Ради суддів України. Проте, вирішити це питання тільки силами РСУ не можливо, тут задіяні і ДСА України, і ВРП, і допомогу народного депутата України Антона Геращенко не можна недооцінювати, бо він рухає це питання на законодавчому рівні. Але сьогодні ми мусимо зрозуміти, на якому етапі знаходиться врегулювання цього питання з тим, щоб наблизитися до його вирішення", - сказав Олег Ткачук.

Відтак, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк повідомив, що ДСА України та Вища рада правосуддя підготували спільний проект Порядку проведення конкурсу на посади співробітників служби судової охорони, де Державна судова адміністрація України утворить єдину конкурсну комісію для проведення відбору кандидатів на заміщення керівних посад, до якої увійдуть і представники Вищої ради правосуддя.

Голова Вищої Ради правосуддя Ігор Бенедисюк висловив сподівання, що проект Порядку проведення конкурсу на посади співробітників служби судової охорони, буде ухвалений до 30 жовтня і вже найближчим часом відбудеться конкурс. Разом з тим, він зазначив, що працювати із тим нормативним забезпеченням, що є наразі, фактично неможливо. На його думку, Положення про службу державної охорони потребуватиме значних змін. "Це має бути або серйозний орган, або його не слід створювати взагалі", — сказав голова ВРП.

Ігор Бенедисюк також повідомив, що до обов’язків служби, окрім власне охорони приміщень судів, буде належати конвоювання осіб, що доставляються у засідання по кримінальних справах: "Національна гвардія, яка наразі забезпечує охорону судів, планує свою роботу в координації з національною поліцією. Це відбувається на високотехнологічному рівні, тому і робота служби охорони судів з самого початку має будуватися на таких принципах" - підсумував голова ВРП.

У свою чергу, в очікуванні розв'язання проблеми з охороною суддів, Рада суддів України вирішила звернутися до Державної судової адміністрації України та Міністерства внутрішніх справ України щодо забезпечення всіх залів судових засідань та кабінетів суддів засобами сповіщення про небезпеку («тривожними кнопками»), а до Державної судової адміністрації України щодо забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України помешкань суддів охоронною сигналізацією протягом 2019 року. "Зрозуміло, що на даному етапі, одночасно ми не зможемо захистити усіх суддів, але це звернення дасть хоч якась надію на захист судді", - підкреслив Олег Ткачук. Він також інформував учасників засідання про те, що наразі винесено близько восьми судових рішень, відповідно до яких, винні у нападах на суддів, були покарані.

До обговорення у засіданні зазначеного питання долучився і народний депутат України Антон Геращенко. Він, зокрема, запропонував Державній судовій адміністрації та Вищій раді правосуддя переглянути нормативи штатної чисельності Печерського та Шевченківського районних судів міста Києва, враховуючи навантаження на суддів, які там працюють. Також нардеп наголосив на необхідності залучення суддів до законотворчої діяльності.

"Судді через органи самоврядування мають звертатися до законодавця зі своїми ініціативами щодо внесення змін у нормативно-правові акти. Саме судді, як ніхто, добре бачать недоліки законів, бо вони щоденно застосовують їх на практиці" — переконаний Антон Геращенко.

Щодо власне рішення, то члени РСУ проголосували звернутися: до Вищої ради правосуддя та Державної судової адміністрації України щодо невідкладного запровадження виконання Службою судової охорони повноважень, передбачених Законом України "Про судоустрій і статус суддів" не пізніше 01 січня 2019 року; до Міністерства внутрішніх справ України щодо вжиття заходів по забезпеченню підтримання громадського порядку в усіх судах України, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України до початку виконання в повному обсязі повноважень Служби судової охорони, а також щодо забезпечення першочергового реагування та виїзду підрозділами Національної поліції України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій на виклики, які надходять від судів та суддів.

Прес-служба РСУ