Рада Суддів
України

uaUA enEN

01.03.2019, 11:28

Рада суддів України розглянула питання правового та соціального захисту суддів у відставці Рада суддів України розглянула питання правового та соціального захисту суддів у відставці

Сьогодні, 1 березня 2019 року, Рада суддів України проводить виїзне засідання у місті Житомирі.

На засіданні присутні шістнадцять членів Ради суддів, ще шість присутні в режимі відеоконференцзв'язку. Також участь в засіданні беруть Голова Житомирського апеляційного суду Юрій Жизнєвський, голова Богунського районного суду міста Житомира Наталія Гулак, голова Корольовського райсуду Юрій Драч, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області Василь Морей та судді у відставці.

Затвердивши порядок денний засідання, Рада суддів розпочала обговорення правового та соціального захисту суддів у відставці. Доповідачем виступив член комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування Ради суддів України Богдан Моніч. 

Член РСУ звернув увагу присутніх на те, що визначені Конституцією та законами України гарантії незалежності суддів є невід'ємним елементом їх статусу та поширюються на всіх суддів України. Такими гарантіями є надання їм за рахунок держави матеріального забезпечення (суддівська винагорода, пенсія, щомісячне довічне грошове утримання тощо) та надання їм у майбутньому статусу судді у відставці. Таким чином, конституційний статус судді передбачає достатнє матеріальне забезпечення судді як під час здійснення ним своїх повноважень, так і в майбутньому у зв'язку з досягненням пенсійного віку чи внаслідок припинення повноважень і набуття статусу судді у відставці.

"Радою суддів України досліджено наявність проблемних питань соціального забезпечення суддів, за наданою інформацією, загальна чисельність осіб, які отримують пенсію/довічне грошове утримання відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" становить 3294 людини станом на 01 січня 2019 року. Існує думка, що пенсійне забезпечення суддів "з'їдає" левову частину Пенсійного фонду України, однак за даними звіту про виконання бюджету Пенсійного фонду, загальна сума видатків на виплати суддям у відставці, складає тільки 0,3%", - наголосив Богдан Моніч.

До дискусії долучились і судді у відставці, які озвучили нагальні проблеми, з якими стикаються при визначені розміру пенсійного забезпечення, а також передали свої звернення до Ради суддів України.

Екс-голова Корольовського районного суду міста Житомира, Петро Шенін звернув увагу на те, що умови праці сучасних суддів відрізняються від тих умов, в яких доводилось працювати суддям, які вже у відставці. "Я не можу зрозуміти, чому зараз кажуть, що судді працюють в дуже складних умовах. В нас, коли ми працювали, не було комп'ютерів, ми писали вироки, рішення від руки. Ви знаєте, що навіть фізично ти написати більше 10 сторінок від руки не можеш, бо втомлюєшся. В нас не було помічників, а про офіси суддів ми і мряти не могли, ми все робили самі. Але чомусь вважається, що це в нас були кращі умови праці ніж ті, які є зараз. Ми працювали в набагато складніших умовах. І ми вимагаємо справедливої винагороди за свій труд", - зауважив суддя Петро Шенін.

В свою чергу суддя у відставці апеляційного суду Житомирської області Людмила Кашапова також розповіла свою історію, яка почалась ще в далекому 2008 році й досі не дійшла до логічного завершення. 

"Я хочу звернутись до всіх колег. Ви всі колись досягнете пенсійного віку, і кожен з вас буде на нашому місці та буде вимагати, заробленої безсонними ночами, справедливої винагороди. Я закликаю вас про це постійно пам'ятати", - звернулась із закликом до колег Людмила Кашапова.

В результаті обговорення Рада суддів звернула увагу голів новоутворених судів, голів територіальних управлінь ДСА України в областях на необхідність виваженого підходу до вирішення питань, пов'язаних з видачею довідок суддям, які пішли у відставку з ліквідованих судів, а також вирішила продовжити моніторинг ситуації, що може скластися з виплатою суддівської винагороди суддям у відставці, разом з тим продовжити вжиття заходів щодо усунення дискримінації суддів у відставці у частині виплати та перерахунку довічного грошового утримання.

Прес-служба РСУ