Рада Суддів
України

uaUA enEN

23.10.2017, 13:55

Рада суддів України відстояла право суддів обирати собі помічників Рада суддів України відстояла право суддів обирати собі помічників

Майже 8 років тому РСУ затвердила Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції. В ті часи асистенти служителів Феміди перебували на державній службі. Нині ж виникла необхідність прийняти новий акт, який регулював би правила роботи та правовий статус помічників.

"Підстава розроблення нового положення така: відповідно до законів «Про судоустрій і статус суддів», «Про державну службу» в помічників суддів змінився статус. Тепер вони належать до патронатної служби. Змінилися й умови оплати праці. Просимо погодити і затвердити це положення", — зазначив голова ДСА України Зеновій Холоднюк, презентуючи "самоврядникам" проект документа.

"Ми просили ДСАУ врахувати все це, говорили, що всі керівники апарату повинні розуміти, хто для кого працює: чи судді — для керівника апарату, чи керівник апарату повинен забезпечувати організацію діяльності суду, як записано в законі. Положення зводить нанівець велике надбання — самостійне обирання суддями помічників", — зробила висновок Валерія Чорна.

Валерія ЧОРНА, член Ради суддів, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду:

— Найбільшим надбанням стало те, що судді отримали можливість самостійно обирати собі помічника і вирішувати питання щодо його звільнення. Це частина незалежності судді при здійсненні правосуддя. Ні для кого не секрет, що часто вплив на суддю здійснюється через керівника апарату шляхом, так би мовити, перетасування працівників. Коли законодавець прибрав таку можливість, це була велика перемога. Ми дійсно оцінили це. Потім законодавець пішов ще далі: вивів посади помічників суддів з державної служби.

Думаю, саме тому в ст.157 закону «Про судоустрій і статус суддів» установлено, що положення про помічника судді затверджує РСУ. Що ми маємо? Запропонований проект положення в стилі Державної судової адміністрації, а не РСУ. Тобто фактично все зводиться до вертикалі: керівник апарату — ДСА України. Бо керівник апарату підпорядковується саме судовій адміністрації.

Про затвердження Положення про помічників суддів читайте у виданні "Закон і Бізнес"