Рада Суддів
України

uaUA enEN

05.06.2020, 13:23

Рада суддів України відзначає погіршення ситуації з кадровим забезпеченням судів Рада суддів України відзначає погіршення ситуації з кадровим забезпеченням судів

Розглядаючи питання щодо першочергових заходів із подальшого здійснення судової реформи в Україні, під час засідання Ради суддів України, що відбулось 5 червня 2020 року в режимі відеоконференцзв'язку, Голова Ради суддів України Богдан Моніч вчергове звернув увагу на те, що упродовж останніх років суттєво погіршилась ситуація з кадровим забезпеченням судів. У судах в середньому не вистачає 40% суддів, а в останні місяці ситуація з кадровим забезпеченням судів має тенденцію до ще більш суттєвого погіршення. Станом на травень 2020 року в Україні працював 4951 суддя, вакантними залишалися 2110 посад.

"Аналіз останніх законодавчих ініціатив, якими суттєво зменшено розмір суддівської винагороди всупереч нормам Конституції України, дає підстави вважати, що саме вони вже призвели до хвилі відставок суддів, які не досягли 65-річного віку та ще могли працювати. Це, у свою чергу, лише поглиблює кадрову кризу, спричиняє надмірне навантаження на суддів, що залишилися, впливає на якість правосуддя. Ми підрахували, що вже зараз щонайменше 1546 суддів першої та апеляційних інстанцій мають право на відставку. Якщо судді вирішать реалізувати своє право, то це загрожує судам кадровим колапсом", - підкреслив Богдан Моніч.

Обговоривши ситуацію що склалась, Рада суддів України звертає увагу Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства юстиції України на необхідність залучення Ради суддів України та суддівської спільноти до роботи над концепціями та проєктами законів, спрямованих на реформування судової влади, а при визначенні пріоритетних напрямків реформування, у першу чергу зосередитися на вирішенні проблеми недостатності кадрів, належного фінансування судової гілки влади, впровадження інструментів електронного правосуддя. Нагальним також є пришвидшення прийняття законів, що врегульовують порядок обрання та статус Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у відповідності до європейських стандартів.

Наступне засідання Ради суддів України заплановано на липень 2020 року.

Пресслужба РСУ